Кожен українець має право на землю, але на всіх її не вистачить – чиновник

Читать на русском
Сума всіх ділянок на кожного громадянина в перерахунку на все населення перевищує площу країни. Тому питання треба вирішувати по-іншому
Ілюстративне фотоdepositphotos.com

Хоча за законом кожен українець має право отримати земельний наділ тієї чи іншої категорії, на ділі держава не в змозі забезпечити це право, тому що землі на всіх банально не вистачить.

Про це розповів перший заступник голови Держгеокадастру Анатолій Мірошниченко в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Кожному громадянину України наша держава, наша Верховна Рада як законодавчий орган вже давно обіцяє можливість отримати цілий набір земельних ділянок на праві власності, це 2 га для ведення особистого селянського господарства, присадибні ділянки 10-15-25 соток для побудови житлового будинку і господарських будівель, 12 соток для садівництва, також є для індивідуального гаражного будівництва і для ведення фермерського господарства», - нагадав він.

Ринок землі: як відбуватимуться електронні аукціониЯк проводитимуть онлайн-торги для продажу земельних ділянок державної та комунальної власності.

Але між обіцянками Ради та реальними можливостями - величезна прірва, підкреслив Мірошниченко. Сума всіх ділянок на кожного громадянина в перерахунку на все населення перевищує площу країни. Втім, питання можна вирішити, монетизуючи видачу землі бажаючим отримати ділянку.

«А тепер питання: давайте 40 млн громадян помножимо на 2 гектари. Ми отримаємо площу, яка перевищує площу території України, понад 60 млн га. всі з великим задоволенням говорять про це право, коли їм вигідно, але воно не забезпечене матеріально. Немає в Україні землі, щоб виконати зобов'язання держави перед людьми. Думаю, це право потрібно монетизувати», - резюмував чиновник.

Нагадаємо, з 1 липня в Україні запрацював ринок землі - скасовано заборону на продаж землі сільськогосподарського призначення.

У Держгеокадастрі пояснили, що заяви від нотаріусів на покупку землі можуть розглядатися протягом доби – через великий наплив.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, скільки землі було у власності українських міністрів, а також у мерів міст у 2020 році.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: