В Україні можуть з'явитися військові бази НАТО, якщо будуть договори – нардеп

Читать на русском
Бази НАТО стали б гарантією безпеки України. Причому Україна може і не ставати членом НАТО, але укласти договори про військову співпрацю
Ілюстративне фотоYouTube

На території України можуть з'явитися військові бази НАТО, якщо країна вступить до лав Альянсу. Або ж якщо Україна укладе із зацікавленими країнами договори про військову співпрацю. Остаточний дозвіл на розміщення військових баз іноземних держав в Україні повинен надати Конституційний суд.

Про це заявив народний депутат від «Слуги народу» Федір Веніславський в ефірі телеканалу «Україна 24».

Коментуючи заяву президента РФ Володимира Путіна про початок спільних навчань України та НАТО Sea Breeze-2021, Веніславський заявив, що загрозу територіальній цілісності та суверенітету України представляють на військовослужбовці Альянсу, а Росія і Путін.

Міжнародні військові навчання: які маневри пройдуть в Україні в 2021 роціУкраїна в 2021 році проведе військові навчання за участю США, Великої Британії, Польщі та інших країн-членів НАТО.

«Підтримка України з боку наших західних партнерів явно дратує Росію і явно йде на користь Україні. Хочу нагадати тому ж пану Путіну, що в Конституції, наприклад, Литовської Республіки було аналогічне формулювання, як у Конституції України, що на території забороняється розміщення іноземних військових баз. Але Конституційний суд Республіки Литва, розглянувши це конституційне положення, сказав, що воно не поширюється на бази союзників. Якщо Україна стане членом НАТО, то союзницькі бази, якщо за аналогією взяти, також можуть з'явитися на території України», - заявив нардеп.

Веніславський вважає, що бази НАТО стали б гарантією безпеки України. Причому Україна може і не ставати членом НАТО, але укласти договори про військову співпрацю. Але остаточний дозвіл все одно буде давати КСУ і тут варто сподіватися тільки на патріотизм суддів.

«Гіпотетично, якщо будуть укладені договори, наприклад, про якесь військове співробітництво з іншими країнами, то через рішення Конституційного Суду можна очікувати, що такий варіант не виключається», - сказав він.

Нагадаємо, президент Росії Володимир Путін заявив, що не відмовляється від зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським, але не бачить її доцільності через те, що Зеленський «передав управління країною». Також він назвав міжнародні навчання Sea Breeze - 2021 «військовим освоєнням України» силами НАТО.

У Чорному морі в понеділок, 28 червня, почалися військові навчання Sea Breeze-2021 і морське патрулювання, організовувані Військово-Морськими силами (ВМС) України та шостим оперативним флотом ВМС США.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: