У відповідь на паспортизацію ОРДЛО Росією Україна повинна переманювати жителів до себе – експерт

Читать на русском
Заява Росії про те, що вона паспортизує ОРДЛО через Мінські угоди, притягнута за вуха - Москва просто вирішує свої стратегічні інтереси
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

У відповідь на те, що Росія проводить масову примусову паспортизацію жителів тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО), Україна повинна переманювати їх до себе на постійне місце проживання.

Про це розповів міжнародний оглядач Андрій Бузаров в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Чому саме зараз Росія активізувала? Ну, ось робить Росія, а ми ж повинні якусь альтернативу пропонувати, заохочувати виїзд українців сюди, тут створювати умови. Я думаю, у росіян чітке завдання - вирішити демографічні проблеми через скорочення кількості населення в самій Росії. Друге-асиміляція українців, і я думаю, що це тільки початок. Переконаний, що в найближчі роки Росія почне активну асиміляцію, активну видачу паспортів не тільки українцям з ОРДЛО, але і, можливо, і всім українцям, які будуть приїжджати в Росію, на пільгових умовах. Умови отримання громадянства Росії полегшені до мінімальних: буквально володіння російською мовою, ще щось - і тобі можуть дати за це паспорт», - сказав він.

Політична гра і провокація: чому РФ хоче провести на Донбасі вибори у ДерждумуДля чого Росія заговорила про проведення на Донбасі виборів у Держдуму РФ, читайте в матеріалі Слово і діло.

На думку експерта, Заява Росії про те, що вона паспортизує ОРДЛО через Мінські угоди, притягнута за вуха. Насправді Росія вирішує власні стратегічні завдання.

«Тут немає ніякого зв'язку з Мінськими угодами, тут свої стратегічні завдання Росія намагається виконати за рахунок жителів ОРДЛО. Але є принциповий момент, я вважаю, що нам потрібно виконувати норму Конституції про право українців на житло, тобто давати житло переселенцям, а не тільки 442 грн допомоги... Бачачи, що Росія робить, нам потрібно дбати, щоб українці приїжджали сюди, максимально цьому протидіяти. Тому що міжнародні механізми тиску на Росію в цьому неможливі, їх не існує», - підкреслив він.

Зазначимо, 26 червня прессекретар МЗС Росії Марія Захарова виступила із заявою про те, що їй, мовляв, «логіку і претензії» Володимира Зеленського з приводу незаконної роздачі паспортів громадян Росії жителям окупованої частини українського Донбасу «зрозуміти важко».

Нагадаємо, член ТКГ Сергій Гармаш заявив, що в Росії вирішили кардинально розібратися з питанням про громадянство населення окупованих районів Донецької та Луганської області. Кремль розпорядився до 2025 року вилучити на території ОРДЛО всі українські паспорти.

Раніше експерт припустив, що Росія нав'язує свої паспорти жителям тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей з двох основних причин - для виборів до Держдуми і в спробі не дати населенню територій розбігтися.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: