Політична гра і провокація: чому РФ хоче провести на Донбасі вибори у Держдуму

Читать на русском
Для чого Росія заговорила про проведення на Донбасі виборів у Держдуму РФ, читайте в матеріалі Слово і діло.
Вибори на ДонбасіСлово і діло

Нещодавно правозахисники повідомили, що у вересні Росія планує залучити окупований Донбас до голосування на виборах до Держдуми. Світова спільнота та МЗС України висловили протест, а Кремль традиційно сказав, що це не є посяганням на територіальну цілісність України. Що про це кажуть експерти матеріалі «Слово і діло».

Для жителів окупованого Донбасу Росія планує встановити виборчі дільниці, щоб у голосуванні могли брати участь українці з російськими паспортами. «Східна правозахисна група» з посиланням на джерела повідомила, що питання організації російських виборів на Донбасі 10 травня обговорювали учасники заходу «Союз добровольців Донбасу» та партії «Єдина Росія» у Ростові.

Також йдеться про заведення у Держдуму осіб причетних до створення й просування «ЛНР» і «ДНР», таких як Олександр Бородай, Захар Прілєпін і Олександр Казаков.

Реакція МЗС України

Міністерство закордонних справ заявило, що ймовірні вибори до Держдуми на Донбасі будуть незаконними та висловлює протест проти приїзду на окуповані території депутатів російського парламенту.

Також у відомстві наголосили, що такі вибори перешкоджатимуть врегулюванню збройного конфлікту на Донбасі, а також не відповідатимуть зобов’язанням Росії в межах Мінських домовленостей та домовленостей лідерів «нормандського формату».

Реакція ЄС

На тлі цієї інформації Європейський Союз розіслав країнам-членам ЄС документ, де йдеться, що Росія намагається поступово захопити окуповані території сходу України.

Крім того, в ЄС вважають, що дії Росії, як-от організація незаконних виборів на окупованих територіях та видавання російських паспортів населенню «спрямовані на де-факто інтеграцію непідконтрольних Україні територій у Росію».

Документ розглянули на засіданні Комітету з політики та безпеки Ради ЄС.

Реакція Кремля

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що у Кремля немає планів поглинати територію України.

«Росія не планувала і не планує нікого поглинати, ніколи цим не займалася», – твердить Пєсков.

Він додав, що «РФ займає послідовну позицію щодо захисту інтересів російськомовного населення» на Донбасі і питання приєднання цих територій до Росії на порядку денному в Кремлі немає.

Що з цього приводу каже експерт

Політолог, представник НААУ у Верховній раді України Михайло Дяденко заявив, що це звичайна політична гра, яку Росія продовжує у межах інформаційної війни, особливо після останніх подій з Віктором Медведчуком.

«Це такий собі сигнал з боку РФ, мовляв, якщо Україна продовжить тиснути на проросійські сили, то Росія поглиблюватиме кризу на Донбасі і цим самим тиснутиме на президента», ‒ зазначив політолог.

Він додав, що «голоси з Донбасу» не зроблять погоди у результатах російських виборів, бо уже десятки років незалежність народного волевиявлення в РФ піддається великому сумніву.

«Російська влада завжди може всередині країни знайти ті голоси, котрі їм потрібні для статистики, тому навряд вони серйозно розцінюють ОРДЛО як щось значуще для своїх виборів», ‒ резюмував Дяденко.

Раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба дорікнув міжнародним партнерам з приводу недостатньо жорсткої реакції на видачу Росією своїх паспортів на території «ЛНР» і «ДНР». На його думку, санкції проти Росії могли б загальмувати цей процес.

Нагадаємо, російська окупаційна влада продовжує проводити на території Криму та окупованих районів Донецької та Луганських областей примусову паспортизацію, яка зачепила 2,9 млн українців.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: