Росія роздає паспорти в ОРДЛО, щоб утримувати людей на Донбасі – експерт

Читать на русском
Останнім часом жителі ОРДЛО не тільки самі тікають в будь-які інші країни, але і намагаються вивезти своїх дітей
Ілюстративне фотоФото ТСН

Росія нав'язує свої паспорти жителям тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей з двох основних причин - для виборів до Держдуми та в спробі не дати населенню територій розбігтися.

Про це розповіла член української делегації в Тристоронній контактній групі по Донбасу Тетяна Іванова в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Ми розглядаємо кілька причин, чому відбувається видача паспортів. По-перше, в Росії наближаються вибори, і будуть потрібні додаткові голоси. По-друге, все ж дуже важко їм зараз утримати людей на непідконтрольній території. Люди починають масово виїжджати з непідконтрольних територій не тільки в Україну, але і в інші країни, не тільки в Росію, оскільки гуманітарна ситуація в ОРДЛО стає все гірше», - розповіла Іванова.

За словами Іванової, жителі ОРДЛО не тільки самі тікають в будь-які інші країни, але і намагаються вивезти своїх дітей, справедливо вважаючи, що перебування в псевдореспубліках нічим хорошим не закінчиться.

Політична гра і провокація: чому РФ хоче провести на Донбасі вибори у ДерждумуДля чого Росія заговорила про проведення на Донбасі виборів у Держдуму РФ, читайте в матеріалі Слово і діло.

«Люди виїжджають і самі - до Польщі, Росії, України, Грузії. Для того, щоб цей потік якимось чином призупинити, вони й хочуть зробити російську паспортизацію - щоб люди взагалі не мали українських паспортів. І це буде дійсно гуманітарна катастрофа для людей, які там залишилися. Вони не зможуть ні в Україні приїхати та отримати свою пенсію, ні полікуватися, ні вчити дітей, ні спілкуватися з рідними, і багато інших проблем», - сказала член делегації України в ТКГ.

Зазначимо, що днем раніше, 26 червня, прессекретар МЗС Росії Марія Захарова виступила із заявою про те, що їй, мовляв, «логіку і претензії» Володимира Зеленського з приводу незаконної роздачі паспортів громадян Росії жителям окупованої частини українського Донбасу «зрозуміти важко».

Нагадаємо, член ТКГ Сергій Гармаш заявив, що в Росії вирішили кардинально розібратися з питанням про громадянство населення окупованих районів Донецької та Луганської області. Кремль розпорядився до 2025 року вилучити на території ОРДЛО всі українські паспорти.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: