Чехія зажадала від Росії 30 млн доларів за вибухи у Врбетиці. Москва назвала це грабунком

Читать на русском
У Москві назвали вимоги чехів вимаганням і грабунком і заявили, що нічого нікому виплачувати не збираються
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Заступник міністра закордонних справ Чехії Мартін Смолек передав російському послу в Республіці Олександру Зміївському дипломатичну ноту. У ній сказано, що РФ несе відповідальність на міжнародному рівні за вибухи на військових складах у Врбетиці у 2014 році.

Про це повідомляє видання Idnes.

Чеська сторона оцінила збитки в розмірі 650 млн крон - це приблизно 30,5 млн доларів або 25,5 млн євро. Крім того, Чехія вимагає від Росії прибрати її з московського списку недружніх країн.

У Москві назвали вимоги чехів вимаганням і грабунком. Про це заявили офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова, і глава комітету Держдуми з міжнародних справ Леонід Слуцький, повідомляє Інтерфакс.

Вибух на складі боєприпасів: чому Чехія та РФ взаємно вислали дипломатів і до чого тут УкраїнаЩо стало причиною дипломатичного конфлікту Чехії та Росії і до чого тут Україна, розбиралось Слово і діло.

«Хочу нагадати. Зазвичай діючих подібним чином - без суду і слідства, з погрозами та образами вимагаючих грошей – називають вимагачами», - заявила Захарова.

Слуцький заявив, що вимоги Чехії «абсурдні» і Чехія не отримає нічого.

«Що сказати: вухо від оселедця швидше дочекаються чеські політики, ніж будь-яких компенсацій від Росії. Всі претензії їм варто направити організаторам і режисерам цієї шитої білими нитками провокації», - заявив він.

Нагадаємо, у квітні Чехія прийняла рішення про висилку з території країни відразу 18 російських дипломатів, яких вважають співробітниками спецслужб, які працюють під дипломатичним прикриттям.

Президент Чехії Мілош Земан виступив із заявою, в якій прокоментував можливу участь російських агентів у вибуху складу в Врбетіце та озвучив дві версії трагедії.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: