Китай заперечує, що шантажував Україну вакцинами – AP

Читать на русском
На початку травня 2021 року тодішній міністр охорони здоров’я України Максим Степанов заявив, що Україна отримала близько 1,2 мільйона доз вакцини CoronaVac від китайського Sinovac Biotech.
Ілюстративне фотофото з відкритих джерел

Китай різко заперечує, що вимагав в України відмовитися від підтримки заяви про необхідність розслідування порушення прав людини в Сіньцзяні, погрожуючи інакше не надавати вакцини від COVID-19.

Про це йдеться в заяві міністерства закордонних справ, яку цитує інформаційне агентство Associated Press в суботу, 26 червня.

«Надання Китаєм вакцин та протиепідемічних матеріалів іншим країнам не має на меті отримувати вигоду від цихкраїн, жодні геополітичні цілі та політичні умови не залучені», – йдеться в заяві агентства.

Зазначимо, що до початку травня 2021 року тодішній міністр охорони здоров’я України Максим Степанов заявив, що Україна отримала близько 1,2 мільйона доз вакцини CoronaVac від китайського Sinovac Biotech.

Водночас, цей показник був значно нижче раніше запланованих 1,9 мільйона. У травні Степанова на посаді замінив його заступник Віктор Ляшко.

Associated Press, яке раніше з посиланням на західних дипломатів, повідомило про нібито ультиматум Пекіну Києву, наводило раніше позицію китайського МЗС. Тоді відомство заявляло, що не має інформації про труднощі України з імпортом вакцин із Китаю.

Раніше ми повідомляли, що Китай погрожував Україні зупинкою поставок вакцини від COVID-19, якщо Київ не відмовиться від заклику до ретельнішого розслідування ситуації з правами людини у китайському регіоні Сіньцзян.

Нагадаємо, що Україна в наступному місяці сумарно отримає 7,7 млн доз вакцин від коронавірусу. З них китайська компанія Sinovac поставить ще 5,3 млн доз вакцини CoronaVac.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: