Нотаріуси повинні перевіряти покупців і продавців землі, але їм не дали доступу до реєстрів – юрист

Читать на русском
Адвокат зазначив, що перш ніж приймати закон і схвалювати механізми перевірок, потрібно було переконатися, що нотаріуси мають доступ до необхідних реєстрів
Ілюстративне фотоdepositphotos.com

Нотаріуси після відкриття ринку землі з 1 липня 2021 року повинні проводити перевірки покупців і продавців землі, а також завіряти укладені договори купівлі продажу. Проблема в тому, що станом на Червень нотаріусам не надали доступу до необхідних реєстрів.

Про це повідомив адвокат Ростислав Кравець у коментарі виданню ГолосUA.

Ринок сільськогосподарської землі: хто матиме право купувати ділянкиХто зможе купити сільськогосподарську землю в Україні з 1 липня і як відбуватиметься перевірка – на інфографіці.

«Фізособам закон дозволяє з 1 липня 2021 року купувати землю сільгосппризначення. Питання в тому, яким чином будуть оформлятися ці угоди. На цю мить у нотаріусів немає доступу до реєстрів для оформлення ділянок землі сільгосппризначення, щоб вони могли провести належну перевірку... Якщо нотаріус не зможе це перевірити, то не зможе провести відповідну угоду. Додам, що у нотаріусів зараз немає доступу до державних реєстрів, тому що треба було спочатку підготувати документи та реєстри для впровадження ринку землі, а потім приймати закон», – сказав юрист.

Нагадаємо, Кабінет міністрів під час чергового засідання затвердив порядок перевірки покупця і власника земельної ділянки. Так, нотаріуси зобов'язані будуть з'ясовувати, скількома гектарами володіють сторони угоди з продажу угідь.

Також у Міністерстві юстиції нагадали, що купівля-продаж земельної ділянки стане можлива тільки за наявності необхідного пакету документів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: