На форумі «Україна 30» презентували концепцію сучасної шкільної кухні

Читать на русском
На Всеукраїнському форумі Україна 30 презентували концепцію сучасної шкільної кухні в рамках реформи шкільного харчування.
Дивись.info

Під час форуму «Україна 30. Здорова Україна» презентували концепцію сучасної шкільної кухні.

Шеф-кухар Євген Клопотенко назвав страви, які пропонують готувати у школах, щоб зробити раціон дітей смачнішим та кориснішим:

«Салат з морквою та яблуками, салат з капустою, суп мінестроне, рибні котлети, плов, українська вертута, кускус з овочами».

У свою чергу співзасновник ГО Національна асоціація громадського харчування Орест Степаняк озвучив вимогу, яка обов’язково має виконуватися, щоб страви були максимально корисними.

«Маємо вчитися готувати за урок і віддавати за перерву, щоб їжа була максимально свіжою», – пояснює він.

Для шкіл оновили норми харчування: що зміниться в меню учнівКабмін затвердив нові норми харчування у школах і дитячих закладах оздоровлення та відпочинку з 1 вересня 2021 року. Для учнів зменшили кількість цукру і заборонили сосиски.

Страви для шкільного меню обираються таким чином, щоб за 45 хвилин можна було приготувати 150 порцій з 7 страв. Однак, за словами Степаняка, для цього кухарям потрібні «технічні помічники».

Також, за словами представника асоціації, головним конкурентом шкільної їдальні для першачка (і причиною, чому діти не їдять у школах) стає «мама, яка пакує з собою сендвіч».

«Коли діти підростають, їм починають замість ланч-боксів давати 20-30 грн, і тоді конкурентом їдальні стають супермаркети та МАФи поруч зі школою… Тому наше завдання – зробити їжу таку, яку будуть хотіти їсти діти у школах», – наголосив Степаняк.

Ще одна проблема, яка потребує вирішення – робота кухарів. Часто їх або не вистачає, або вони надто втомлюються і потім від їхнього настрою залежить якість їжі.

«Тому нам потрібно додавати кухарям помічників, які будуть пришвидшувати якісь процеси або забирати від них ручну роботу», – додав представник асоціації.

Третя проблема – актуальність їжі. Дітям потрібно давати сучасну їжі, таку, яку вони будуть розуміти і хотітимуть з’їсти.

«Умовно кажучи, для дітей треба зробити таку картинку, яку вони бачать у своїх смартфонах», – зазначив Степаняк.

Нагадаємо, на першому дні форуму Володимир Зеленський анонсував запуск моделі здорової школи, зокрема, вона включає реформу шкільного харчування.

У серпні минулого року Кабмін схвалив реформу харчування у школах. Обов'язки центральних органів виконавчої влади розписані до 2023 року.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: