Вірусолог оцінила небезпеку для України нового штаму COVID-19, який нині поширений у РФ

Читать на русском
В Росії почав поширюватися новий штам коронавірусу. Вірусолог оцінила, чи варто Україні побоюватися його.
РИА Новости

Чи варто Україні очікувати третього спалаху від індійського штаму «Дельта» поки прогнозувати складно. Наразі є підстави говорити про стабілізацію епідемічної ситуації.

Про це лікар-вірусолог, завідувач відділу вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб Алла Мироненко розповіла «Радіо Свободі».

«Нічого не можу сказати про математичний підхід до ситуації з ковідом, але можу стверджувати з погляду епідеміології. Той, хто переніс класичний чи британський штам, той малоймовірно, що захворіє на індійський», – наголосила вона.

За її словами, ніхто не дасть гарантії, що людина не захворіє, але принаймні вона не потрапить у лікарню, до реанімації і не помре. Група ризику – особи, які не стикались з ковідом.

Штам коронавірусу Дельта у два рази збільшує шанс потрапити в лікарню – дослідженняУ дослідженні вивчили 19543 випадки і 377 госпіталізацій після коронавірусу серед 5,4 млн жителів Шотландії

Мироненко вважає малоймовірним той факт, що вірусні мутації спричиняють більш тяжкий перебіг коронавірусу.

«Коли у лютому британський штам починав у нас поширюватися, то також говорили, що він більш заразний. Але що ми побачили? У британського був скорочений механізм передачі від людини до людини (до 3 днів). Тобто люди швидше інфікували один одного. Це позначилося на стрімкому зростанні захворюваності, але вона так само швидко спадала», – зазначила вірусолог.

За її словами, нині Україна досягла тих показників, які були влітку минулого року.

А от українські вчені з НАН дійшли висновку, що нова хвиля пандемії коронавірусу, спричинена штамом «Дельта», може накрити Україну ще до початку осені.

Нагадаємо, штам «Дельта» вперше зафіксували в Індії, тому його і називають індійським. Нині його виявили в 74 країнах світу. Найактивніше він циркулює в Росії, Великій Британії та Португалії.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: