Апеляція ВАКС залишила заарештованою землю, виведену з держвласності

Читать на русском
Апеляційна палата розглянула і залишила без задоволення скаргу власника земель на накладений арешт у межах кримінального провадження.
апеляційна палата Вищого антикорупційного судуфото: «Слово і діло»

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила заарештованою земельну ділянку, на яку наклали арешт у межах кримінального провадження про можливе незаконне виведення 284 га земель державного агрокомбінату «Пуща-Водиця».

Таке рішення 19 травня ухвалила колегія суддів АП ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

За версією слідства, у 2019 році службові особи Головного управління Держгеокадастру у Київській області зловживали своїм службовим становищем. Це призвело до протиправного припинення права постійного користування агрокомбінатом «Пуща-Водиця» на земельні ділянки загальною площею 284,32 га у межах Петропавлівсько-Борщагівської та Софіївсько-Борщагівської сільських рад Києво-Святошинського району Київської області. Вказані землі перебували у постійному користуванні цього державного підприємства та були передані у приватну власність заздалегідь визначеним особам.

Зокрема, три земельні ділянки було об'єднано в одну земельну ділянку площею 6 га і визначено її власником Дмитра Марухенка. Всі ці земельні ділянки були заарештовані і визначені речовими доказами. Водночас адвокат Марухенка не погодився з арештом і просив його скасувати. За словами адвоката, його клієнт є добросовістним набувачем цих ділянок.

Прокурор САП заперечував проти задоволення апеляційної скарги. Він вказав, що детективом НАБУ у справі було призначено земельно-технічну та оціночно-земельну експертизи, а зняття арешту може унеможливити їх проведення у разі зміни конфігурації земельної ділянки (поділ, об'єднання), кадастрового номеру, цільового призначення та відчуження земельної ділянки.

Вивчивши скаргу, судді залишили її без задоволення. Вони встановили, що земля Марухенка визнана речовим доказом, а тому арешт є необхідним заходом забезпечення. До того ж, вказана земля перевіряється за фактом можливої незаконної передачі у приватну власність.

Нагадаємо, НАБУ розслідує можливе заволодіння землею на Житомирщині. Також бюро розслідує продаж землі під «Чорноморською Рив'єрою» на Одещині.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: