Судді ВАКС намагаються повернути доплати, урізані через карантин

Читать на русском
11 суддів Вищого антикорупційного суду звернулися з позовами про стягнення суддівської винагороди, яку вони недоотримали за період карантину.
Фото Слово і діло

11 суддів Вищого антикорупційного суду звернулися з позовами про стягнення недоотриманої суддівської винагороди за період карантину. Деякі з них вже виграли суди.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на дані з порталу «Судова влада».

Зарплати антикорупціонерів: скільки у травні заробили глави НАБУ, НАЗК та САПНайвища зарплата в травні була в Артема Ситника – директор НАБУ заробив 282 тисячі гривень.

Позови подали судді ВАКС: Віталій Дубас, Олег Коліуш, Віра Михайленко, Олексій Кравчук, Оксана Олійник, Сергій Мойсак, Олег Ткаченко, Леся Федорак, Олег Федоров, Тимур Хамзін і Катерина Широка.

При цьому половина з них вже встигли отримати рішення на свою користь - (судді Мойсак, Дубас, Федорак, Широка, Олійник, Федоров).

За інформацією порталу, у більшості випадків суди не конкретизували суму, яку повинні їм доплатити, а тільки зобов'язували Вищий антикорсуд нарахувати і виплатити суддівську винагороду за період з 18 квітня 2020-го по 27 серпня 2020 року без обмежень.

Однак були ті, хто вказував чітку суму. Так, суддя Широка запросила повернути їй недоотриману суддівську винагороду - 307, 612 грн. У березні цього року Окружний адмінсуд Києва задовольнив позов судді повністю і постановив стягнути кошти з Вищого антикорупційного суду. Рішення підтримала апеляція і воно набуло чинності.

При цьому, якщо судити з декларації судді, то за рік вона отримала 1,84 млн грн заробітної плати. Тобто, навіть з урахуванням карантину у середньому - 153 000 гривен в місяць.

Нагадаємо, у квітні 2020 року під час карантину через коронавірус суддям обмежили виплати - не більше ніж 10 розмірів мінімальних зарплат, тобто, 47,230 грн. на місяць.

Однак в цьому розмірі зарплати не враховувалися суми допомоги з тимчасової непрацездатності, допомоги для оздоровлення, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та оплата відпустки. Тобто, судді частіше отримували більше ніж 47 тисяч гривень. А якщо враховувати і доплати за вислугу років, науковий ступінь роботи - то їх місячна зарплата могла досягати 200 тисяч гривень.

Обмеження на виплати через карантин також діяли і для нардепів, суддів КСУ, прокурорів, чиновників Нацбанку. 28 серпня 2020 року КСУ визнав незаконним обмеження зарплат чиновників на період карантину. Після цього у них з'явилося право відсудити недоотримані кошти.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: