Подкаст «Словом» за 16 червня: Україна без членства в НАТО, податкова амністія і міцна гривня

Читать на русском

Про Україну з НАТО, але без плану дій щодо членства і невідповідністю критеріям. Про одноразове декларування активів фізичних осіб, на яке парламентом відведено рік. Про українську гривню, яка продовжує зміцнюватися, зони вільної торгівлі та кількість патентів, зареєстрованих в Україні з 2010 року. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Україна знову без членства в НАТО

Президент США Джозеф Байден висловився з питання прийняття України до лав Північноатлантичного альянсу. Він не виключає членства України в НАТО, але зазначає, що це - справа дуже віддаленої перспективи.

«Моя відповідь - ні. Відповідність критеріям - ось у чому справа. По-перше, треба позбутися корупції, відповідати іншим вимогам, виконати план дій. Ситуація незрозуміла, належить зрозуміти це в майбутньому, а поки ми будемо робити все можливе, щоб Україна була в змозі чинити опір фізичній агресії Росії», - сказав Байден в ході свого виступу на саміті НАТО в Брюсселі.

Президент України Володимир Зеленський з цього приводу зазначив, що хоча за останній рік західні країни стали більше підтримувати Україну на шляху до НАТО, проте лідери цих країн як і раніше керуються в першу чергу своїми інтересами. Зеленський підкреслив, що західним країнам пора б зрозуміти одну річ - війна на Донбасі, це війна не просто в Україні, це війна в Європі, і люди на цій війні гинуть, в тому числі за європейські цінності.

Податкова амністія: коротко про головне

Верховна рада ухвалила законопроєкт №5153 у другому читанні. Цим документом пропонується амністія капіталів – одноразове декларування активів фізосіб для легалізації своїх статків. Відповідно до закону, в період з 1 вересня 2021 до 1 вересня 2022 року проведуть одноразове (спеціальне) добровільне декларування активів фізичних осіб.

Скористатися добровільним декларуванням можуть фізичні особи - резиденти, зокрема самозайняті особи, а також фізособи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання об'єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких набуті об'єкти декларування.

Законодавчо передбачено збір з одноразового добровільного декларування - одноразовий обов'язковий платіж, розмір якого самостійно розраховується декларантом з вартості належних йому активів з урахуванням ставок такого збору.

Про те, які активи та за якою ставкою пропонується задекларувати українцям - ми вже розповідали раніше у серії наших статей.

Міцна гривня: чому посилюються позиції нацвалюти

Українська гривня продовжує зміцнюватися. Суттєве посилення позицій національної валюти за останні три тижні в декого викликає здивування, а в декого – захоплення. Загалом же на валютному ринку України вже кілька місяців поспіль ситуація є вкрай сприятливою для української національної валюти.

Експерти вже вказують на те, що Нацбанку варто було б все ж увімкнути свою регуляторну функцію та пильніше стежити за балансом валют. Адже стрімка ревальвація гривні може так само несприятливо вплинути на деякі напрямки економіки, як і девальвація. Радіти можуть хіба ті українці, які не лише отримують доходи у гривні, але й можуть дозволити собі саме зараз суттєво заощадити та інвестувати в іноземну валюту. Хоча ситуація, схоже, традиційно розвивається у протилежному напрямку - громадяни міняють валютні заощадження заради літнього відпочинку. Тим часом і в уряді, і в Нацбанку вказують на позитивні тенденції в економіці та у фінансовому секторі, що також сприяє стабілізації та зміцненню курсу гривні.

Чому так відбувається, до яких показників може зміцнитися гривня, з якими ризиками така ситуація пов’язана та чи довго очікувати на зворотну тенденцію - про це читайте в спеціальному аналітичному матеріалі на нашому сайті та в телеграм-каналі.

Зона вільної торгівлі: які успіхи в України

З вересня 2017 року між Україною і Євросоюзом діє зона вільної торгівлі. У 2016 році експорт товарів становив 13 млрд 496,3 млн доларів, а імпорт – 17 млрд 140,8 млн доларів. У перший рік роботи ЗВТ ці показники зросли до 17 млрд 533,4 млн доларів експорту і 20 млрд 799,4 млн доларів імпорту. У 2018-2019 роках експорт і імпорт товарів між Україною та ЄС були приблизно на одному рівні.

Минулого року експорт товарів знизився до 18 млрд 604,9 млн доларів, а імпорт – до 23 млрд 859,7 млн доларів.

Від 2017-го року Україна має Зону вільної торгівлі з Канадою. Ще з 1996 року працює ЗВТ між Україною та Грузією. За останні роки Україна значно розширила список країн, з якими діє угода про зону вільної торгівлі. Останні договори набули чинності 1 січня – з Ізраїлем та Великою Британією, з Туреччиною переговори активно ведуться. В Мінекономіки та Офісі президента також повідомили, що можуть розглянути ЗВТ з Єгиптом, Китаєм, В'єтнамом та Індонезією.

Як змінювався експорт та імпорт товарів з країнами, які уклали з Україною угоду про ЗВТ - читайте докладніше у нашому аналітичному матеріалі з інфографікою.

Патентне законодавство: скільки винаходів зареєстровано в Україні

В Україні торік схвалили реформу патентного законодавства, гармонізувавши його з нормами Євросоюзу і посиливши охорону прав інтелектуальної власності. Зокрема, було розширено права та обов'язки суб'єктів прав на винаходи та корисні моделі, а також уточнено список об'єктів технологій, на які не поширюється правова охорона.

Загалом від 1992 року в Україні зареєстрували 622,2 тисячі об'єктів промислової власності: 128,6 тис. винаходів, 147,6 тис. корисних моделей, 299 тисяч торговельних марок і 3,1 тисячі географічних значень.

Рекордним за останні 11 років за кількістю заявок на реєстрацію об'єктів промислової власності був рік 2019-й - у ньому з 57 200 заявок було зареєстровано 17,3 тис. торговельних марок, 8,4 тис. корисних моделей, 2,6 тис. промислових зразків і 2,3 тис. винаходів.

Минулого року було подано 46 тисяч заявок, а зареєстрували 30,3 тисячі об'єктів. За три місяці 2021-го вже подано 11,7 тис. заявок, 8,7 тис. об'єктів вже зареєстровано.

Скільки патентів зареєстрували в Україні від 2010 року - дивіться на інфографіці, підготовленій нашими аналітиками на сайті.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: