Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 15-18 червня

Читать на русском

Зовсім небагато – три пленарних тижні – залишилося до кінця п'ятої сесії. На поточному тижні депутати займуться законопроєктами про амністію капіталів, судовою реформою і деолігархізацією. А в четвер може відбутися позачергове засідання за ініціативою Володимира Зеленського. Про що сьогодні говорили під час Погоджувальної ради, розібралося «Слово і діло».

Як повідомляв раніше депутат Ярослав Железняк, у вівторок Верховна рада продовжить розглядати законопроєкт про амністію капіталів. На порядку денному також розблокування закону про викривачів корупції і законопроєкт, який визначає механізми врегулювання боргів ТКЕ і водопостачальників за газ. Середа як завжди не найбільш насичений день – плануються, зокрема, перейменування і ратифікації.

У четвер депутати мають розглянути законопроєкт щодо судової реформи, законопроєкт про е-резидентство і аграрний законопроєкт. Крім того, за словами Руслана Стефанчука та Олександра Корнієнка, президент Володимир Зеленський може скликати позачергове засідання. «На ньому можуть розглянути оборонні законопроєкти – про національний опір, про критичну інфраструктуру, з пакету діджиталізації – законопроєкт про paperless, а також ще ряд ратифікацій, які потребують розгляду», – сказав Корнієнко.

У п'ятницю уряд повинен відзвітувати про виконання держбюджету-2020. І планується виступ міністра енергетики Германа Галущенка, про це домовилися ще на минулій Погоджувальній раді.

На Погоджувальній раді голова партії «Слуга народу» Корнієнко допустив, що парламент буде збиратися і в міжсесійний період. «І давайте не будемо говорити про те, що в такі непрості для країни часи Верховна рада може десь на два місяці роз'їхатися без можливості зібратися. Я думаю, що всі депутати будуть розуміти відповідальність, яка зараз перед нами стоїть, і, за потреби, будуть швидко брати участь у позачергових сесіях».

«Опозиційна платформа» звично розкритикувала порядок денний Ради. Фракцію не влаштовує ні законопроєкт про олігархів, ні законопроєкт про корінні народи, ні зміни в Податковий кодекс. Юрій Бойко заявив також, що ОПЗЖ виступає за перевибори парламенту.

«Батьківщина» заявила, що подаватиме до суду на рішення Центральної виборчої комісії, яким вона заблокувала спробу провести референдум щодо ринку землі.

Фракція «Голос» вносить у парламент свій антиолігархічний законопроєкт, в документі буде 300 сторінок. «Перше. Зміни в Антимонопольний комітет. Врегулюємо питання концентрації, зокрема, коли купується медіа олігархами. Врегулюємо питання розділу. Друге. Це реформа корпоративного управління – щоб олігархи не приходили і не нарізали собі державні підприємства, за які ми мільярди платимо з бюджету. Третє питання. Податкові пільги. І останнє. Це судова реформа. Шановні колеги, давайте скажемо відверто і чесно, найбільший юридичний відділ наших олігархів знаходиться в українських судах», – розповів Ярослав Железняк.

Також фракція хоче запросити в Раду для звіту голову Антимонопольного комітету Ольгу Піщанську.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, як в парламенті працює фракція «Голос».

Також ми вивчили, як фракції та групи голосували за основні кадрові призначення.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: