Українцям в зоні ООС змінили умови щодо виплат кредитів

Читать на русском
Для громадян України із зони ООС змінили умови по виплатах кредитів. Президент Володимир Зеленський підписав закон.
Володимир Зеленськийскріншот з відео

Президент України Володимир Зеленський підписав закон №1451-ІХ «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції», який раніше ухвалила Рада.

Про це повідомила пресслужба ОПУ.

Валютні кредити: які зміни чекають українцівРада прийняла закони для захисту боржників за валютними кредитами. Що зміниться для українців – на інфографіці.

Закон скасовує заборону нараховувати пені та штрафи на основну суму заборгованості за кредитами, які брали після 1 травня 2021 року громадяни України, які проживають на території проведення антитерористичної операції (крім окремо визначених населених пунктів).

Ці положення застосовуються до договорів, укладених після 1 травня або до яких після цієї дати за погодженням сторін вносилися зміни щодо продовження строків, зменшення розміру відсотків і штрафів.

«Тобто, українці, які проживають в зоні проведення АТО/ООС і мають заборгованість за кредитами, взятими до травня цього року, і в подальшому мають право не платити пені і штрафи на основну суму заборгованості», - пояснили в ОПУ.

Також, згідно з документом, скасовується заборона на звернення стягнення на заставне майно за кредитами, оформленими після травня 2021 року за заставу нерухомості, що належить громадянам і представникам малого та середнього бізнесу і розташована в зоні АТО/ООС.

Таким чином, залишиться чинною заборона виселяти громадян з житлових будинків, переданих в іпотеку за діючими кредитними договорами, навіть на підставі судового рішення про звернення стягнення на об'єкт іпотеки.

«Це гарантує збереження прав для людей, які мали або мають складне фінансове становище через проведення АТО/ООС, але в той же час спростить доступ громадян, які володіють нерухомістю в Луганській, Донецькій та частини Харківської області, до банківського кредитування, в тому числі державних програм «Доступні кредити 5-7-9%» і «Доступна іпотека 7%» на рівних умовах з усіма громадянами України», - додають в ОП.

Закон набуває чинності в день, наступний за днем ​​його опублікування.

Нагадаємо, в Україні за програмою «Доступна іпотека 7%» вже видали кредитів на 182 мільйони.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: