Старі анулювали, чинні залишили: суд ЄС зняв санкції з Януковича

Читать на русском
Суд Європейського Союзу вперше анулював санкції проти Віктора Януковича, однак його активи залишаються замороженими.
dialog.ua

Суд ЄС загальної юрисдикції вперше анулював санкції Євросоюзу проти президента-втікача Віктора Януковича.

Про це йдеться на офіційному сайті суду.

Суд анулював рішення Ради Європейського Союзу від 2019 року про продовження на рік санкцій, накладених на колишнього президента України Віктора Януковича і його сина Олександра.

Тобто рішення суду стосується санкцій, які вже втратили чинність.

Утім, як пояснив речник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано, чинні санкції проти Януковичів, які полягають у заморожуванні активів, продовжують діяти.

За його словами, чинні санкції продовжують діяти до 6 березня 2022 року. Перед закінченням терміну дії санкцій, Рада ЄС вирішує, продовжувати їх чи ні.

«Вони (Януковичі, - Ред.) залишаються під дією обмежувальних заходів на підставі нормативно-правового акту, схваленого в березні цього 2021 року», – пояснив Стано.

Компанія, пов'язана з сином Януковича, володіє частиною елітного бізнес-центру у Москві – ЗМІРозслідування Схем показало, що фірма з орбіти Олександра Януковича володіє частиною елітної нерухомості у Москві

Коли проти особи застосовуються обмежувальні заходи протягом декількох років, Рада ЄС зобов'язана перевірити, чи було дотримано право цієї людини на судовий розгляд в розумні терміни, перш ніж вирішити, чи продовжувати ці заходи.

Однак суд заявив, що Рада не змогла встановити цього.

Таким чином, якщо Україна не надасть суду відповідні докази, то ЄС може не продовжити санкції після 6 березня 2022 року.

В останні роки Європейський Союз почав знімати обмеження з чиновників часів президентства Януковича – через недостатні докази проти них від українського слідства.

Однак санкції проти самого Віктора Януковича не анулювали до цього жодного разу.

Нагадаємо, 19 березня РНБО запровадила економічні санкції щодо низки колишніх чиновників, зокрема проти Віктора Януковича і Миколи Азарова.

Днями Шевченківський райсуд Києва надав дозвіл на проведення спеціального досудового розслідування щодо Віктора Януковича у справі про захоплення державної влади.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: