Виплати для безробітних: які максимальні нарахування допомоги з часткового безробіття

Читать на русском
Скільки отримують безробітні в 2021 році, що таке часткове безробіття та як визначається розмір допомоги.
Слово і діло

Карантин вихідного дня привів до другого піку безробіття. Цю інформацію нещодавно підтвердили в Кабінеті міністрів. «Слово і діло» вирішило розібратися, чи можна вдруге звертатися до центру зайнятості, через який час починають скорочуються виплати і яка зараз максимальна. Також що таке допомога з часткового безробіття, хто її отримує та виплачує, про які суми йдеться.

Чи можна повторно зареєструватися в центрі зайнятості

У Державній службі зайнятості роз’яснили, що така можливість є за умов, що людина:

  • після припинення попередньої реєстрації залишилася безробітною та ще не набула права на пенсію;

  • особа через відсутність роботи не має заробітку або інших доходів, готова і здатна приступити до роботи.

Розмір і тривалість допомоги з безробіття залежатиме від причини припинення попередньої реєстрації. Допомога виплачується в межах дворічного періоду.

Статус безробітного надається особам з першого дня реєстрації їх у територіальних управліннях зайнятості, за їхньою особистою заявою без вимог до наявності відповідної роботи (Прикінцеві положення змін до Кодексу про працю).

Як визначається розмір допомоги з безробіття

Розмір допомоги визначається у відсотках до середньої заробітної плати (доходу). Залежно від тривалості страхового стажу безробітний отримає допомогу, якщо:

  • стаж до 2 років – 50% до середньої заробітної плати;

  • від 2 до 6 років – 55%;

  • від 6 до 10 років – 60%;

  • понад 10 років – 70%.

Максимальний розмір допомоги не може перевищувати чотирикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб – 9 080 грн.

Мінімальний розмір допомоги з безробіття:

  • якщо страховий стаж протягом 12 місяців, що передували реєстрації особи як безробітної менше ніж 6 місяців, становить 650 грн (на період карантину – 1 тис. грн).

  • якщо страховий стаж протягом 12 місяців, що передували реєстрації особи як безробітної, становить більше шести місяців – 1 800 грн.

Цю виплату отримують громадяни, які:

  • протягом року, що передував реєстрації в службі зайнятості мають страховий стаж менше шести місяців;

  • молоді люди, які закінчили навчання в закладах середньої/вищої освіти або звільнені зі строкової військової служби і які вперше шукають роботу;

  • внутрішньо переміщені особи, які документально не можуть підтвердити періоди роботи.

За які періоди нараховується допомога з безробіття

Чергове нарахування допомоги обмежується датою, що передує дню:

  • останнього відвідування безробітним центру зайнятості, де він зареєстрований (якщо центр зайнятості приймає громадян);

  • спілкування з кар'єрним радником телефоном чи іншим засобом зв'язку та підтвердження перебування в статусі безробітного (якщо центр зайнятості особисто не приймає громадян).

Допомога виплачується не рідше ніж двічі на місяць або один раз на місяць за згодою безробітного.

Тривалість виплати допомоги з безробіття

Допомога виплачується залежно від тривалості безробіття у відсотках до визначеного розміру:

  • перші 90 календарних днів - 100%;

  • протягом наступних 90 календарних днів - 80%;

  • надалі - 70%.

Відповідно до законодавства загальна тривалість виплат не може перевищувати 360 календарних днів протягом двох років.

Що таке допомога з часткового безробіття під час карантину

Коли розпочався карантин через коронавірус Верховна рада ухвалила низку змін до законів, для того, щоб надати допомогу тим, хто постраждав через запроваджені обмежень, або лишився без роботи. Зокрема, 24 червня 2020 року нардепи внесли зміни до закону про зайнятість населення (ст. 47), які передбачають допомогу з часткового безробіття.

Така допомога надається для того, щоб роботодавець міг виплачувати частину зарплати робітникам, які на час карантину не можуть працювати через вимушене скорочення робочого часу.

Хто має право на допомогу з часткового безробіття

Таку допомогу можуть отримати робітники, які сплачували страхові внески, крім осіб, які отримують пенсію.

Важливо: щоб отримати виплату, особа за рік до початку скорочення тривалості робочого часу мала працювати не менш як 6 календарних місяців, сплачувати страхові внески. При цьому скорочення тривалості робочого часу має становити 50 і більше відсотків на місяць.

Допомога на період карантину надається роботодавцям на строк зупинення (скорочення) діяльності та протягом 30 календарних днів після завершення карантину і встановлюється за кожну годину, на яку працівникові було скорочено тривалість робочого часу.

Сума допомоги через вимушене скорочення робочих годин для працівників визначається виходячи з розрахунку двох третин тарифної ставки, але не більше розміру мінімальної зарплати (6 тис. грн).

Хто надає допомогу працівникам

Кошти надає держава, а виплату працівникам здійснює роботодавець, з яким оформлено трудові відносини (крім осіб, які працюють у роботодавця за сумісництвом).

У разі, якщо роботодавцем вживаються заходи щодо профілактики та запобігання поширенню епідемії, право на допомогу з часткового безробіття мають усі застраховані особи, з якими роботодавець оформив трудові відносини.

Виплати працівникам здійснюється роботодавцем з першого дня скорочення тривалості їхнього робочого часу до завершення обмежувальних заходів для боротьби з COVID-19.

В яких випадках не надається допомога з часткового безробіття

Цю виплату не вдасться оформити, якщо:

  • зупинення (скорочення) виробництва має сезонний характер або виникає винятково з організаційно-виробничих причин;

  • є можливість працевлаштування (тимчасового переведення) працівників на період зупинення (скорочення) виробництва на інших дільницях, у цехах;

  • працівник відмовився від працевлаштування (тимчасового переведення) на відповідну роботу на підприємстві з повним робочим днем (тижнем), або працює на підприємстві за сумісництвом чи проходить альтернативну (невійськову) службу.

Допомога не надається у разі наявності у роботодавця заборгованості з виплати зарплати та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, яка виникла протягом 5 років, що передують року зупинення діяльності.

Які документи має подавати роботодавець

Для отримання допомоги з часткового безробіття на період карантину роботодавець звертається до центру зайнятості за місцем реєстрації його як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Стандартний перелік документів містить:

  • заяву довільної форми, в якій, зокрема, зазначається інформація про належність роботодавця до суб’єктів малого або середнього підприємництва;

  • копії документів щодо середньої кількості працівників та доходу роботодавця за календарний рік, що передує року подання до центру зайнятості документів;

  • засвідчену роботодавцем копію наказу із зазначенням дати початку зупинення (скорочення) діяльності;

  • відомості про працівників: ПІБ, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта, в яких виникло право на допомогу з часткового безробіття на період карантину.

  • видану ДПС довідку про сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за останні 6 місяців, що передують даті зупинення (скорочення) діяльності.

  • довідку про відсутність заборгованості з виплати зарплати та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що виникла протягом 5 років, що передують року зупинення (скорочення) виробництва.

Важливо: роботодавець не може звільнити працівника, якому виплачувалась допомога протягом періоду, що дорівнює періоду виплати.

Раніше «Слово і діло» розбиралося, як зміниться розмір аліментів протягом 2021 року та яке покарання передбачене законодавством боржникам і тим, хто не сплачує виплати на дітей.

Також ми подивились, як відкрити лікарняний при COVID-19 та які виплати при цьому нарахують.

Ірина Рибінська, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: