Малюська розповів, як визначали критерії, за якими людину можна назвати олігархом

Читать на русском
У Міністерстві юстиції розповіли, як визначали критерії, за якими людина вважається олігархом.
Слово і діло

Міністр юстиції Денис Малюська розповів, як визначили чотири критерії, за якими людину можна назвати олігархом.

Як він повідомив в інтерв'ю «Новому времени», при розробці законопроекту керувалися класичним прийнятим в суспільстві визначенням олігарха.

«Це людина, яка впливає на політику завдяки своїм значним матеріальним статкам. А це відбувається через вплив на політиків і медіа. Тобто ми не відійшли далеко від класичних визначень олігархів», – пояснив Малюська.

Згідно із законопроєктом, олігархом вважається фізична особа, яка відповідає щонайменше трьом з таких критеріїв:

  • бере участь у політичному житті;

  • має значний вплив на ЗМІ;

  • є кінцевим бенефіціарним власником суб'єкта господарювання, в день набуття законом чинності є суб'єктом природних монополій або займає домінуюче становище на загальнодержавному товарному ринку та протягом року підтримує або посилює це становище;

  • підтверджена вартість активів особи (і осіб, бенефіціаром яких вона є) перевищує 1 млн прожиткових мінімумів (2,27 млрд грн).

Деолігархізація за законом: як Зеленський хоче обмежити вплив олігархів та наскільки це реальноЯк президент пропонує боротися з олігархією та чи вдасться йому це зробити, розбиралося Слово і діло.

«Вимоги участі в політичному житті чітко окреслені: це має бути посадова особа, політична посада, або це має бути пов’язана особа. Відповідно, ми не формулювали закон так, щоб описати під конкретного олігарха. Ідея була в тому, щоб взяти дефініцію олігарха, прописати її і, власне, потім визначатися, хто під неї потрапить», – пояснює Малюська.

Однак виникає питання, як влада збирається доводити, що людина підпадає під ці критерії.

«Насправді нескладно переконатися, хто є власниками того чи іншого телеканалу. Зокрема, національних телеканалів», – стверджує міністр.

За його словами, вимоги закону зобов’язують телеканали публікувати інформацію про структуру власності і хто є їхніми бенефіціарами.

«Якщо не вказати бенефіціарів, їх приховувати і переписувати — це створює величезні юридичні ризики втрати ліцензії. Тому телекомпанії зробили правильний крок і виклали всю інформацію онлайн», – наголосив Малюська.

Нагадаємо, 2 червня Зеленський вніс на розгляд Ради законопроєкт про деолігархізацію. Ключова роль у боротьбі з олігархами відводиться підконтрольній президенту РНБО.

У «Слузі народу» додали, що ще буде щонайменше 7 законопроєктів щодо олігархів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: