У Мін'юсті назвали ризики закону про олігархів

Читать на русском
Законопроєкт про деолігархізацію не має світових аналогів і важливо зрозуміти, як він працюватиме на практиці.

Законопроєкт про деолігархізацію не має світових аналогів і важливо зрозуміти, як він працюватиме на практиці.

Серед ризиків закону про олігархів - можливість фінансових ділків переписати активи на підставних осіб, що дозволить їм вийти з-під його дії, повідомив міністр юстиції України Денис Малюська в ефірі 1+1.

«Існує практика початку ХХ століття, де за допомогою надзвичайно жорстких антитрастових законів і політичного тиску олігархів вдалося усунути від політики», - сказав міністр.

Він зазначив, що останнім часом ситуація в світі змінилася і особливо в Україні.

Деолігархізація за законом: як Зеленський хоче обмежити вплив олігархів та наскільки це реальноЯк президент пропонує боротися з олігархією та чи вдасться йому це зробити, розбиралося Слово і діло.

«Сучасний досвід відтягування олігархів від сутички навколо політики відбувався тільки за допомогою силовиків. Ми цього допустити не можемо. Відповідно, цей закон є досить оригінальним, вважайте це українським винаходом, подивимося, як він спрацює або не спрацює», - додав Малюська.

Серед ризиків закону про олігархів міністр зазначив можливість фінансових ділків піти від його прямої дії.

«Головний ризик це те, що олігархи на якомусь етапі спробують переписати свої активи на підставних осіб», - підкреслив Малюська.

Він також заявив, що в законопроєкті прописані механізми, які мають запобігти можливому блокуванню роботи закону після його схвалення. Міністр зазначив, що до списку олігархів можуть потрапити особи, які відповідають трьом із чотирьох показників:

  • вплив на ЗМІ;
  • участь в політичному житті країни;
  • монопольне становище на ринку;
  • володіння великими статками, що перевищує 2 млрд гривень.

На думку Малюськи, закон про олігархів набуде чинності взимку.

«До цього часу олігархи можуть добровільно позбутися тих чи інших ознак олігархів - наприклад, передати медіа незалежним власникам і після цього спокійно працювати далі, не втручаючись в політику», - уточнив міністр юстиції.

Раніше Зеленський розповів, в якому випадку винесе питання про олігархів на референдум.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: