Президент ветував закон, що стосується суддів КСУ

Читать на русском
Президент України Володимир Зеленський наклав вето на закон, в якому розмивається політична нейтральність суддів КСУ.
Володимир Зеленськийскрін з відео

Президент України Володимир Зеленський наклав вето на закон, в якому розмивається політична нейтральність суддів Конституційного суду.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента у четвер, 3 червня.

Чим займається Конституційний суд України та що в ньому треба змінитиКонституційну кризу, яка визрівала ледь не з часів створення Конституції, на жаль, неможливо подолати простими рішеннями.

Так, президент повернув у Раду зі своїми пропозиціями закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост», який ВР ухвалила 15 квітня 2021 року.

Як пояснили в ОПУ, законопроект №4535 містить зміни в закон про КСУ, які не стосуються питань старост.

Зокрема, статтю 11 закону «Про Конституційний Суд України» пропонувалося викласти в новій редакції, яка не забезпечує дотримання принципу політичної нейтральності суддів КС, адже із закону виключаються положення, які фактично розкривають складові такої нейтральності.

«Виключення цих положень створює підґрунтя для довільного трактування того, чи відповідає той чи інший кандидат на посаду судді КС вказаним вимогам. Водночас політична нейтральність – це складова незалежності суддів, яка є невід’ємним елементом закріпленого Конституцією України принципу верховенства права (частина перша статті 8 Основного закону). Отже, такі зміни до законодавства порушують Конституцію і принцип незалежності діяльності КС», - заявили у Зеленського.

З огляду на це Зеленський пропонує Раді виключити з законопроекту №4535 пункт про внесення змін до закону «Про Конституційний Суд України».

Нагадаємо, відстороненому голові КСУ Олександру Тупицькому призупинили виплату зарплати в суді.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: