Вакцини і подорожі: які препарати визнали в ЄС та чи схвалять там китайську вакцину

Читать на русском
Щеплення якою вакциною дає право поїхати в ЄС і коли EMA має намір схвалити китайську вакцину, розбиралося Слово і діло.
Вакцинація українцівСлово і діло

В Україні від 29 травня запрацювали центри масової вакцинації населення. Там людей зі Львівщини, Одеси та Києва щеплять препаратом CoronaVac, хоча його ще не схвалило Європейське агентство з лікарських засобів. «Слово і діло» розібралося, щеплення якою вакциною дає право поїхати в ЄС і коли EMA має намір схвалити китайську вакцину.

Коли вакцину CoronaVac схвалять у ЄС

4 травня Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) почало дослідження китайської вакцини проти коронавірусу Sinovaс, щоб оцінити її ефективність та безпеку. Така перевірка дає змогу схвалити вакцину для використання в ЄС.

Відтак відповідне рішення EMA потрібне і українцям, оскільки вакциновані препаратом CoronaVac можуть бути «нев’їзними в ЄС».

Чому схвалення вакцини CoronaVac є важливим для України

Річ у тім, що Рада Євросоюзу схвалила оновлені правила щодо в'їзду до країн-членів ЄС під час пандемії коронавірусу. Зокрема, дозволили подорожувати іноземним туристам, які завершили повний курс вакцинації проти COVID-19 препаратами, які схвалені EMA.

Так, до країн-членів Євросоюзу зможуть подорожувати люди, які принаймні за 14 днів до прибуття отримали останню дозу вакцини проти коронавірусу, від таких компаній:

  • Comirnaty (Pfizer);
  • Moderna;
  • Vaxzevria (нова назва AstraZeneca);
  • Johnson & Johnson.

Натепер в Україні щеплять вакцинами Pfizer-BioNTech, Covishield та SKBio ‒ та сама вакцина Oxford/AstraZeneca, яку виготовляють в Індії та Південній Кореї, а також CoronaVac від китайської компанії Sinovac.

Тобто з цього переліку тільки Pfizer-BioNTech схвалена Європейським агентством з лікарських засобів, а дві вакцини AstraZeneca, які виготовлені в Індії (Covishield) та Південній Кореї (SKBio) схвалені ВООЗ. Хоча рішення ВООЗ поки що не має ваги у питанні в’їзду в країни-члени ЄС.

Крім того, ВООЗ планувала сертифікувати вакцину CoronaVac вже до кінця травня, але запросила додаткові дані. Тому видавання дозволу перенесли на червень.

Які ще вакцини може схвалити ЄС

Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) досі не отримало заявки на дозвіл продажу вакцини Sinovac, але продовжує її вивчення. Крім того, агентство проводить огляд трьох інших вакцин:

  • німецької CureVac;
  • американської Novavax;
  • російської Спутник V.

Експерти EMA оцінюватимуть дані, щоб вирішити, чи переваги вакцини перевищують можливі ризики. Огляд триватиме доти, доки не буде достатньо доказів для офіційної заявки на отримання дозволу на продаж.

Чому EMA не схвалює корейську та індійську AstraZeneca

Європейське агентство з лікарських засобів і не має потреби схвалювати вакцину SKBio та Covishield, бо для щеплення своїх громадян вони використовують препарати, що виготовляються на європейських, британських або американських потужностях.

Крім того, ЄС відмовився продовжувати контракти з AstraZeneca та більше не закуповуватиме її вакцини. А от Всесвітня організація охорони здоров’я сертифікувала вироблені в Індії та Південній Кореї вакцини для того, аби їх могли передавати в інші країни в рамках ініціативи COVAX.

Чи можуть вакциновані AstraZeneca українці поїхати в ЄС

Це питання треба розглядати зважаючи на правила кожної окремо взятої країни: хтось дозволяє в'їзд за наявності негативного ПЛР-тесту, а хтось вимагає ще довідку про те, що ви перехворіли або не перехворіли на коронавірус.

Крім того, залишається ймовірність, що країни-члени ЄС з часом дозволять в'їзд туристам, які вакцинувалися препаратами з переліку ВООЗ.

Нагадаємо, в Україні на офіційному рівні затверджено план вакцинації населення від коронавірусу. Так, до кінця 2021 року Уряд планує зробити 47 878 388 щеплень.

Раніше ми розповідали, які стратегії вакцинації обрали країни, що стали лідерами за темпами щеплень своїх громадян.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: