Центри масової вакцинації: скільки зробили щеплень та за яким алгоритмом працювали

Читать на русском
Як працювали центри вакцинації у трьох містах та чи змінять алгоритм дій у наступні вихідні, читайте в матеріалі Слово і діло.
Вакцинація українцівСлово і діло

У вихідні, 29 та 30 травня, у Києві, Львові та Одесі запрацювали центри масової вакцинації населення. Вакцинуватися там можуть люди з пріоритетних груп, яким надійшло відповідне запрошення, однак у столиці щеплення робили ледь не усім охочим, які раніше залишили заявку у застосунку «Дія». Як працювали центри вакцинації у трьох містах та чи змінять алгоритм дій у наступні вихідні, читайте в матеріалі «Слово і діло».

Де відкрили центри масової вакцинації

29 травня у Міжнародному виставковому центрі у Києві та на стадіоні «Арена Львів» запрацювали пілотні центри масової вакцинації проти COVID-19. Уже 30 травня відкрився аналогічний центр в Одесі ‒ на стадіоні Національного університету «Одеська юридична академія».

Собори, бари та зал аудієнції Павла VI: незвичні місця вакцинації у світіВ яких найбільш незвичних місцях у світі влада розгортає пункти вакцинації, дивіться на інфографіці Слово і діло.

У таких центрах вакцинуватимуть проти COVID-19 людей, які записалися до листа очікування вакцинації у «Дії» або через контакт-центр Міністерства охорони здоров’я. Перед тим, як прийти на вакцинацію, людина має отримати дзвінок із запрошенням.

Обирати вакцину у масових центрах вакцинації не можна, там щеплення роблять препаратом CoronaVac китайської фармкомпанії Sinovac.

Скільки людей вакцинували за вихідні

У центрі вакцинації в Києві, який працює на базі Міжнародного виставкового центру, за перший день роботи щеплення зробили 1 395 людям, за другий ‒ ще 2 072. До роботи центру вакцинації залучали медпрацівників та студентів-медиків комунальних медколеджів, які розповідали про важливість вакцинації.

Своєю чергою, голова Львівської ОДА Максим Козицький повідомив, що центр вакцинації на стадіоні «Арена Львів» за два дні успішно впорався із запланованим навантаженням. За вихідні там вакцинували 1 041 мешканця Львівщини зі списку «Дії», хоча запланували щепити близько тисячі людей.

Скільки людей вакцинували в Одесі достеменно невідомо, але планували 250-300 щеплень на добу.

Чому у Києві вакцинували людей без черги

У повідомленні Міністерства охорони здоров’я зазначалося, що до пунктів масової вакцинації запрошуватимуть за попереднім телефонним дзвінком, а «пріоритет надаватиметься людям похилого віку», однак у Києві відбувалося все трішки інакше.

29 травня вакцинували й людей без персонального запрошення — потрібно було лише показати реєстрацію в «Дії», ідентифікаційний код і паспорт.

Координатор з вакцинації в Києві Василь Животенюк у коментарі hromadske розповів, що тільки 560 людей погодилися вакцинуватися із тих, кому телефонували оператори, тому організатори вирішили щепити і тих, хто просто залишив відповідну заявку у додатку «Дія».

Надалі оператори повинні за тиждень роботи скласти більш широкі списки охочих вакцинуватися та 5 і 6 червня уже щепити людей винятково за пріоритетністю груп.

Другу дозу вакциновані в таких центрах люди зможуть отримати або в цьому самому пункті вакцинації, або ж за направленням сімейного лікаря.

Скільки людей вакцинували в Україні

Загалом в Україні зробили 1 147 581 щеплення. Першу з двох доз отримали 1 021 804 людини, а завершили вакцинацію, тобто отримали дві дози, 125 777 людей.

За весь час найбільше щеплень зробили у Києві (121 374), Дніпропетровській (91 323), Львівській (78 744) та Київській (62 226) областях. Найменше доз використали в Луганській (24 826) та Чернівецькій (24 932) областях.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, в яких найбільш незвичних місцях у світі розгортають центри вакцинації.

До слова, в Україні на офіційному рівні затверджено план вакцинації населення від коронавірусу. Так, до кінця 2021 року уряд планує зробити майже 48 млн щеплень.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: