Вакцинація проти COVID-19: які препарати є в Україні та кого ними щеплять

Читать на русском
Які зараз запаси вакцини є в Україні, та кого яким препаратом щеплять, читайте в матеріалі Слово і діло.
Вакцинація українцівСлово і діло

26 травня в Україну прибули ще 500 тисяч доз вакцини проти коронавірусу CoronaVac від китайського виробника Sinovac Biotech. Наразі Україна вже отримала 1,7 млн доз вакцини CoronaVac з тих 1,9 млн, про які уряд домовився з виробником ще в грудні. Крім того, в цей день прибули перші 117 тисяч доз вакцини Pfizer/BioNTech, які закупили коштом держави. Планується, що до кінця тижня мають доставити ще 167 тисяч 310 доз цього препарату. «Слово і діло» розібралося, які зараз запаси вакцини є в Україні, та кого яким препаратом щеплять.

З 24 лютого 2021 року в Україні триває кампанія з вакцинації. Наразі населення щеплять препаратами від компаній Oxford/AstraZeneca, BioNTech/Pfizer та Sinovac Biotech.

За даними РНБО, перше щеплення вже отримали 992 тис. 189 людей, а завершили вакцинацію, тобто отримали дві дози, 107 тис. 524 людини.

За весь час вакцинації розподіл вакцин за введеними дозами такий:

  • Pfizer - 59 тис. 532 (інтервал між дозами 21 день);
  • CoronaVac - 95 тис. 390 (інтервал між дозами 28 днів);
  • AstraZeneca - 837 тис. 043 (інтервал між дозами 90 днів).

Вакцини проти коронавірусу від компаній Pfizer/BioNTech та AstraZeneca є ефективними проти «індійського» штаму коронавірусу. Однак його на території України поки не виявили.

Кого щеплять вакциною Pfizer

Американська вакцина Pfizer, яка має назву Comirnaty, припадає на мешканців та працівників психоневрологічних інтернатів, будинків для людей похилого віку, медичних та соціальних працівників. Також цією вакциною щеплять прикордонників і працівників ДСНС, але не членів їхніх сімей.

Ці групи обрали через те, що вакцина потребує низької температури зберігання, тож людей будуть організовано щеплювати в одному місці.

Вакцину з останньої партії цієї марки використовуватимуть для щеплення:

  • працівників сфери освіти (яким не вистачить попередньої партії вакцини);
  • людей із першого-другого етапу, які не встигли вакцинуватися;
  • військовослужбовців ЗСУ, співробітників структур державної безпеки;
  • представників іноземних дипломатичних установ в Україні, оскільки в інших країнах також вакцинують українських дипломатів.

За кожною людиною, яка отримала перше щеплення, закріплятимуть другу дозу препарату з тієї ж партії.

Кого щеплять вакциною CoronaVac

Препарати з цієї партії використають для щеплення таких груп населення:

  • військовослужбовці Збройних Сил України;
  • працівники патрульної поліції, Національної гвардії, Державної міграційної служби;
  • військовослужбовці Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації;
  • працівники органів прокуратури;
  • працівники паливно-енергетичного комплексу;
  • члени офіційних делегацій для участі у XXIV зимових Олімпійських та XIII зимових Паралімпійських іграх, що відбудуться у лютому 2022 року в Пекіні, та у XXIV Дефлімпійських іграх, що відбудуться у травні 2022 року в Бразилії;
  • працівники санаторно-курортних закладів;
  • громадяни України, які перебувають на тимчасово окупованих територіях (пріоритетно віком від 65 років, вакцинують в пунктах щеплення Донецької, Луганської, Херсонської областей, розташованих на підконтрольній уряду території);

Кого щеплять вакциною AstraZeneca

Індійською вакциною Covishield (AstraZeneca) продовжують щепити українських медиків, людей літнього віку, військових, соціальних працівників. Вона майже закінчилася в Україні.

Колективна імунізація: як українські компанії можуть вакцинувати працівниківЯк організувати вакцинацію працівників українських компанії, читайте в матеріалі Слово і діло.

Після того, як в Україну привезли її корейський аналог AstraZeneca-SKBio, почалася імунізація людей віком 65+, які мають хронічні захворювання. Зокрема, цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, хвороби органів дихання та нирок.

Оскільки ці вакцини розлиті у десятидозові флакони, то виникає багато залишків. Ними щеплять охочих, незалежно від віку та професій.

Вакцинація в Європі

У країнах Європейського Союзу 46% дорослого населення вже отримали першу дозу вакцини проти коронавірусу.

«Вакцинація в країнах ЄС прогресує: 300 млн доз вакцин доставлені, 245 млн доз вакцин отримані, 46% дорослого населення отримали принаймні одну дозу», — повідомила очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Вона також висловила сподівання, що вже цього тижня половина дорослого населення ЄС отримає першу дозу вакцини. Крім того, Рада Євросоюзу схвалила оновлені правила щодо в'їзду до країн-членів ЄС під час пандемії коронавірусу.

Так, до країн-членів Євросоюзу зможуть подорожувати люди, котрі принаймні за 14 днів до прибуття отримали останню дозу вакцини проти коронавірусу, яку схвалило Європейське агентство з лікарських засобів (EMA).

Наразі таких препаратів чотири: Comirnaty (Pfizer), Moderna, Vaxzevria (нова назва AstraZeneca) та Johnson&Johnson.

Нагадаємо, в Україні на офіційному рівні затверджено план вакцинації населення від коронавірусу. Так, до кінця 2021 року уряд планує зробити майже 48 млн щеплень.

Раніше ми розповідали, які стратегії вакцинації обрали країни, що стали лідерами за темпами щеплень своїх громадян.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: