Газова справа: антикорупційний суд виправдав суддю Денисюк (доповнено)

Читать на русском
Антикорупційні судді вийшли з нарадчої кімнати і оголосили виправдувальний вирок стосовно судді Госпсуду Харківської області.
Тетяна Денисюк

Вищий антикорупційний суд виправдав суддю Господарського суду Харківської області Тетяну Денисюку, яку Спеціалізована антикорупційна прокуратура обвинувачує у зловживанні службовим становищем в інтересах справи колишнього народного депутата Олександра Онищенка про газові схеми.

Таке рішення 26 травня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомили «Слово і діло» у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Як повідомив «Слово і діло» прокурор САП Роман Симків, судді закрили частину обвинувачення за статтею 375 Кримінального кодексу України про ухвалення завідомо неправосудного рішення у зв'язку з його декриміналізацією. Водночас колегія визнала Денисюк невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 364 ККУ (зловживання службовим становищем).

Пізніше в антикорупційному суді підтвердили ухвалення такого вироку. «26 травня колегія суддів ВАКС ухвалила вирок та визнала невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, суддю Господарського суду Харківської області. Крім того, колегія суддів також оголосила ухвалу про закриття кримінального провадження в частині інкримінованого судді правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 375 КК України. Оскільки 11 червня 2020 року рішенням Конституційного Суду України статтю 375 КК України визнано неконституційною», – йдеться у повідомленні.

Вказаний вирок може бути оскаржений протягом 30 днів до апеляційної палати ВАКС.

Як відомо, НАБУ і САП обвинувачують Денисюк в ухваленні завідомо неправосудного рішення у господарській справі і зловживанні службовим становищем. Так, вона зобов'язала ПАТ «Укргазвидобування» передати ТОВ «Карпатнадраінвест» природний газ, попередньо арештований ухвалами слідчого судді у кримінальному провадженні стосовно колишнього народного депутата Олександра Онищенка про «газові схеми».

Це рішення обвинувачена ухвалила на підставі розгляду зустрічної позову від приватної фірми, розгляд якого, до того ж, відбувся без сплати позивачем судового збору, внаслідок чого державний бюджет недоотримав понад 200 тисяч гривень.

За даними слідства, у межах цієї ж господарської справи суддя задовольнила клопотання представника компанії: зменшила розмір пені, що підлягала стягненню з ТОВ за основним позовом, та відстрочила на один рік виконання рішення щодо стягнення понад 3 млн грн боргу на користь ПАТ «Укргазвидобування» за відсутності документального підтвердження наявності підстав для задоволення такого клопотання. Компанію «Карпатнадраінвест» детективи пов'язують з Онищенком.

Нагадаємо, ВАКС дозволив заочно судити екснардепа Онищенка. У грудні 2019 року екснардепа затримали в Німеччині і відправили під варту. САП намагалася добитися екстрадиції Онищенка до України, однак німецька сторона відмовила.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: