ВАКС призначив медичну експертизу в інтересах матері Онищенка

Читать на русском
Антикорупційний суд частково задовольнив клопотання адвоката обвинуваченої про призначення комісійної судово-медичної експертизи.
Інеса Кадирова

Вищий антикорупційний суд на прохання адвоката матері колишнього народного депутата Олександра Онищенка Інеси Кадирової призначив медичну експертизу, яка має встановити, чи можна її судити за станом здоров'я.

Таке рішення 30 листопада ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Адвокат матері Онищенка просив призначити медичну експертизу, оскільки вона захворіла на тяжку тривалу хворобу, яка виключає її участь у судовому провадженні. На думку захисника, це може бути підставою для зупинення судового провадження відповідно до статті 335 Кримінального процесуального кодексу України. Він просив на вирішення експерту поставити такі запитання: чи страждає обвинувачена на захворювання боковий аміотрофічний склероз; якщо так, то наскільки ці хвороби тяжкі, тривалі та чи піддаються вони лікуванню; чи може Кадирова за наявності таких захворювань, без сторонньої допомоги брати участь у судовому розгляді кримінального провадження?

Прокурор САП не заперечував проти задоволення клопотання. Вивчивши клопотання, судді задовольнили його частково. Суд поставив на вирішення експерта таки запитання: чи дозволяє стан здоров'я матері Онищенка брати участь у кримінальному провадженні, зокрема прибувати до залу судових засідань, виступати в суді, брати участь у судовому розгляді; якими захворюваннями страждає обвинувачена, чи є вони тяжкими; які орієнтовні терміни її одужання до стану, що дозволить її участь у кримінальному провадженні (у разі наявності таких захворювань, що перешкоджають її участі)?

Як відомо, Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура обвинувачують Кадирову у співорганізації так званих газових схем. Так, їй інкримінують вчинення кримінальних правопорушень, передбачених частиною 1 статті 255, ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 28 ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 205, ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України. У зв'язку з переховуванням за кордоном правоохоронці у серпні 2016 року її оголосили в розшук.

За даними НАБУ, ексдепутат Онищенка разом із спільниками продавав газ держпідприємства «Укргазвидобування» через нібито псевдобіржі, що завдало державі збитків на суму понад 1,613 млрд гривень.

Нагадаємо, 25 липня 2019 року Кадирову затримали в аеропорту «Бориспіль». Пізніше суд відпустив її під особисте зобов'язання через хворобу. Нещодавно суд обмежив їй строки для ознайомлення з розслідуванням НАБУ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: