Україна може остаточно втратити ОРДЛО – ексміністр

Читать на русском
Україна повинна виробити спільну з Європейським союзом і США стратегію, як цьому перешкоджати
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Україна може остаточно втратити окуповані райони Донецької та Луганської області, оскільки Росія проводить агресивну паспортизацію ОРДЛО і сотні тисяч жителів окупованих територій отримали паспорти РФ.

Про це заявив колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Для нас ключове питання по Донбасу – це, по-перше, припинення вогню, по-друге - мегапроблема масової російської паспортизації, оскільки ми реально починаємо через це втрачати Донбас»,- зазначив він.

На думку Клімкіна, Україна повинна виробити спільну з Європейським союзом і США стратегію, як цьому перешкоджати.

Політична гра і провокація: чому РФ хоче провести на Донбасі вибори у ДерждумуДля чого Росія заговорила про проведення на Донбасі виборів у Держдуму РФ, читайте в матеріалі Слово і діло.

«Це питання номер один на сьогодні. Скільки б ми не дискутували про те, працюють чи ні Мінські домовленості, питання паспортизації – номер один, в тому числі в контексті обговорення Донбасу на рівні Байдена і Путіна. Це може бути фактично інтеграція, як це поки що неофіційно називають в ЄС. Я вважаю, що про це потрібно не просто говорити, а кричати. Я не розумію, навіщо грати в нескінченну гру в кластери, коли насправді основний виклик-паспортизація. Ніяка послідовність не врятує, якщо Росія буде там мати 1,5-2 млн російських громадян. Там зараз 600 тис., А до кінця року буде мільйон. Нова спільна стратегія із Заходом щодо Донбасу - це головне», - підкреслив колишній міністр.

Раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба дорікнув міжнародних партнерів з приводу недостатньо жорсткої реакції на видачу Росією своїх паспортів на території «ЛНР» і «ДНР». На його думку, санкції проти Росії могли б загальмувати цей процес.

Нагадаємо, російська окупаційна влада продовжує проводити на території Криму та окупованих районів Донецької та Луганських областей примусову паспортизацію, яка торкнулася 2,9 млн українців.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: