«Залізний купол» над Україною: чи допоможе ізраїльська ПРО прикрити небо

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

У Міноборони розглядають можливість придбання для потреб ЗСУ зенітної ракетної системи за типом ізраїльського «Залізного куполу». Про це повідомив міністр оборони Андрій Таран. Прагнення терміново зміцнити українську протиракетну «парасольку» перед обличчям російської військової загрози – цілком зрозуміле, але система «Залізний купол» не дуже підходить для України.

Про можливе придбання системи протиракетної оборони типу ізраїльського комплексу «Залізний купол», глава військового відомства України Андрій Таран заговорив під час відвідування запорізького підприємства «Мотор Січ». «Останні події, що відбуваються в Ізраїлі, довели потребу наявності в країні протиракетної оборони. Хотів би відзначити, що «Залізний купол» – один з найкращих зразків ПРО, але це лише одна з її складових... Ще в минулому році ми почали певні дії зі створення протиракетної оборони України. Розглядаємо можливість придбання чогось на кшталт «Залізного куполу», – сказав Таран.

Тактичну систему ПРО «Залізний купол» (Iron Dome) розробила приватна ізраїльська компанія Rafael Advanced Defense System LTD. Система призначена для захисту від некерованих тактичних ракет з дальністю польоту від 4 до 70 кілометрів. Перші батареї заступили на бойове чергування в 2011 році. Їх розгорнули під Ашкелоном, Беер-Шевою і Ашдодом для захисту від ракет, що запускаються з Сектору Гази.

Кожна батарея «Купола» здатна прикрити площу в 150 кв. км. Вона включає в себе радіолокаційну станцію, центр управління вогнем і три пускові установки, оснащені 20 ракетами-перехоплювачами «Тамір». Вартість однієї батареї становить від $50 млн, що може бути в десятки разів дешевше за американський зенітний ракетний комплекс Patriot, про закупівлі якого також замислюються в Україні. Однак навряд чи американську й ізраїльську системи взагалі можна порівнювати. Це два абсолютно різних вироби.

Річ у тім, що деякі системи озброєнь Ізраїль створював тільки для своїх потреб і тільки для ізраїльського театру військових дій. Яскравий приклад – ізраїльський танк «Меркава», який по праву вважається одним з найкращих танків у світі. Проте, він практично не йде на експорт, тому що створювався для оборони Ізраїлю і його конструктивні особливості не передбачають використання в якихось інших умовах. А умови Ізраїлю – це крихітна за мірками України площа країни, вкрай обмежений людський потенціал (кожен боєць дуже цінний), а також «ексклюзивний» характер загроз, які створюють для Ізраїлю його противники.

Так і «Залізний купол». Він «заточений» під певного противника. Перш за все, це бойовики ісламістського угруповання ХАМАС, що орудують в палестинських районах Сектору Гази. Вони обстрілюють територію Ізраїлю некерованими реактивними снарядами, випущеними з радянських РСЗВ «Град» або ж ракетами «Касам» кустарного виготовлення. Ці ракети дуже примітивні і неточні. Однак їх можна клепати у великих кількостях і масово запускати у бік ізраїльських міст, спричиняючи руйнування і дуже хворобливі для Ізраїлю людські втрати. Для відображення цього «рою» і призначений «Залізний купол».

В Україні система, подібна Iron Dome, може бути ефективною хіба що на лінії розмежування на Донбасі, де противник використовує «Гради». Однак для відображення широкомасштабного російського вторгнення «Залізний купол» був би, швидше за все, не потрібен. Росія ні в якому разі не стала б атакувати Україну чимось схожим на «Кассами». У наш бік полетіли б «пташки» страшніше – квазібалістичні ракети ОТРК «Іскандер» (заявлена ​​дальність дії – 500 км) або ж крилаті ракети «Калібр» з дальністю дії до 2600 км. Головною особливістю ракет «Іскандерів» є здатність маневрувати під час польоту, «збиваючи з пантелику» системи ПРО. Знищення таких повітряних цілей виходить за рамки тактико-технічних характеристик «Залізного куполу».

Таким чином, Iron Dome мав би в Україні дуже обмежені можливості для застосування. Нам варто було б зробити ставку на сучасні зенітні ракетні системи середньої і великої дальності, здатні боротися з російськими балістичними і крилатими ракетами. І, звичайно, розвивати власні напрацювання, які вже пропонують КБ «Луч» і КБ «Південне». Зокрема, не так давно КБ «Південне» представило проєкт сучасної зенітної ракетної системи «Кільчень», що забезпечує дальність ураження до 280 км.

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: