Французький легіон: чи допоможе українській армії винищувач Rafale

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Президент Франції Емманюель Макрон може запропонувати Україні придбати винищувачі Dassault Rafale для заміни застарілих МіГ-29. Про це повідомили видання Оpex360 і Intelligence Online. Пропозицію буде зроблено під час найближчого візиту Макрона в Україну. Переозброєння бойовими літаками західного зразка відповідає намірам України, але, як то кажуть, є нюанси.

Французькі портали стверджують, що продаж Україні винищувачів Dassault Rafale буде однією з основних цілей візиту Макрона в Україні. При цьому французькі ЗМІ впевнені в успіху, нагадуючи, що в рамках міжурядових угод уже були підписані контракти на постачання в Україну 55 вертольотів компанії Airbus і патрульних катерів типу OCEA. Зазначається, що французькі машини повинні будуть замінити винищувачі МіГ-29 радянського виробництва, які перебувають на озброєнні Повітряних сил ЗСУ.

Технічне переоснащення парку бойової авіації входить у наміри української сторони. Воно відображено у Візії (баченні) розвитку Повітряних сил до 2035 року. Цей документ перебуває у відкритому доступі і з ним може ознайомитися кожен охочий. Відзначається, що на озброєнні ПС ЗСУ зараз бойові літаки МіГ-29, Су-27, Су-24 і Су-25 радянського виробництва, найновішому з яких виповнюється вже 30 років. Наявні в Україні підприємства здатні проводити ремонт і часткову модернізацію цих літаків. Однак з плином часу, всі ці заходи втрачають сенс і стає дешевше поставити на озброєння абсолютно новий літак.

Стверджується, що такий літак повинен бути багатофункціональним. Така уніфікація дозволить спростити підготовку персоналу, а також здешевити утримання і подальшу модернізацію такої машини. Як заміна, у візії згадуються багатоцільові літаки покоління 4++ типу Saab JAS-39E/F Gripen, F-16 Block 70/72 або інші. Під визначенням «або інші» цілком можна розглядати і французький Rafale.

Це багатоцільовий винищувач четвертого покоління, який встиг повоювати в Афганістані, Лівії та під час операції зі знищення ІДІЛ на Близькому Сході в 2015-2016 роках. Крім Франції, цей винищувач перебуває на озброєнні армій Єгипту, Індії та Катару. Якщо припустити, що угода відбудеться, то згідно з візією, українська сторона протягом 2023-2025 років планує закупити 6-12 умовних «Рафалів» для вивчення їхніх технічних характеристик. З 2025 до 2030 року настане основний етап переоснащення парку тактичної авіації, в рамках якого планується закуповувати 8-12 нових машин щорічно. І, нарешті, на третьому етапі - до 2035 року зі складу Повітряних сил повинна бути виведена вся застаріла військова техніка, включаючи зенітні ракетні комплекси радянського зразка. Тобто оновлення ПС ЗСУ має бути повністю завершене, як на технічному, так і на організаційному рівні.

Вартість переоснащення парку тактичної авіації оцінюється в 200 млрд грн. А вартість одного «Рафаля» становить від $85 до $124 млн.

Безумовно, Повітряні сили потребують оновлення і переозброєння. Тим паче, що із зрозумілих причин, ми не можемо залучити Росію до великої модернізації бойових літаків і зенітних ракетних комплексів, які дісталися нам після розпаду СРСР. Однак запропоновані плани переозброєння, крім суто фінансових перспектив, викликають ще одне питання. Отже, до 2035 року ми повинні отримати Повітряні сили, засновані на якомусь бойовому літаку покоління 4++. Винищувач Rafale здійснив свій перший політ у 1986 році, через 9 років після того, як піднявся у повітря перший літак МіГ-29. В експлуатацію МіГ-29 надійшов в 1983 році, а Rafale – в 2001. Часовий розрив досить відчутний, але обидва літаки все одно – діти однієї епохи. Це в будь-якому разі розробки 1970-1980 років минулого століття.

До 2035 року обидві машини абсолютно точно втратять актуальність. Принаймні, на тлі російського винищувача п'ятого покоління Су-57, конструкція якого зараз викликає питання, але через 14 років його напевно приведуть до ладу. І тоді Су-57 може і поступатиметься своєму американському «побратимові» F-35, але абсолютно точно перевершуватиме машини проєктів, яким до 2035-го виповниться 50-60 років. Адже саме РФ у візії названа «головним чинником дестабілізації національної безпеки України», саме для захисту від РФ ми оновлюємо свою армію. Чи не виявиться так, що переозброївши свої Повітряні сили до 2035 року застарілими на той час літаками, ми знову станемо перед потребою переозброюватися?

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: