Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 18-21 травня

Читать на русском

Верховна рада повертається до роботи після двотижневої перерви. Цього тижня депутати продовжать розгляд земельних питань, спробують створити тимчасову слідчу комісію щодо вагнерівців і проголосують за кадрові зміни в уряді. Про що сьогодні говорили на Погоджувальній раді, розібралося «Слово і діло».

Минулого тижня депутатам вдалося ухвалити законопроєкт №2194 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин», до якого було кілька тисяч правок. Однак підписання закону заблокували і тепер Раді потрібно розглядати постанову про скасування голосування.

Також залишилося ще один земельне питання, яким займуться нардепи – законопроєкт про електронні аукціони (№2195).

На порядку денному на цьому тижні знову законопроєкт про скасування переведення годинника і про заборону пластикових пакетів. Повинні розглянути депутати законопроєкт про заборону продажу ліків дітям, антитютюновий законопроєкт, пакет аграрних законопроєктів і постанову про створення ТСК у справі вагнерівців.

Під час години запитань до уряду в п'ятницю виступить Денис Шмигаль: від прем'єра хочуть почути, як Кабмін виконує постанову «Про заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби та захисту всіх систем життєдіяльності країни від негативних наслідків пандемії і нових біологічних загроз».

Як повідомив спікер Дмитро Разумков, буде також мінімум одне позачергове засідання. Завтра о 16 годині Рада може зібратися, щоб розглянути постанови про звільнення міністра охорони здоров'я Максима Степанова, міністра інфраструктури Владислава Криклія і міністра економіки Ігоря Петрашка. «Треба заслухати, зрозуміти позицію шановних міністрів, щоб вони відзвітували, що було зроблено, що вони не встигли зробити, які помилки є або які досягнення. Щоб приймаючи відповідні рішення ми чітко розуміли, що є підставою і за що ми повинні дякувати, а за що, можливо, висловлювати іншу позицію», – зазначив Разумков.

Ще одне позачергове засідання може пройти в четвер для розгляду законопроєктів, необхідних для отримання допомоги від МВФ і Євросоюзу. «Потрібно виконати домашні завдання, щоб просуватися в підтримці з боку міжнародних партнерів. Йдеться про пакет законів про ВРП/ВКСС (№3711-д, №5068, №5069), збільшення відповідальності за недостовірне декларування – до позбавлення волі (№4651), нова редакція закону про НАБУ (№5459), а також пакет законів, що стосується деяких фінансових і економічних питань країни», – розповів глава партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко.

«Опозиційна платформа – За життя» на Погоджувальній раді розкритикувала порядок денний Ради: за словами Юрія Бойка, «він не відображає реалій життя». Фракція знову повторила, що Кабмін Шмигаля повинен піти у відставку.

«Європейська солідарність» розкритикувала рішення уряду про введення держрегулювання цін на пальне. До речі, Разумков доручив розглянути цю ситуацію на рівні профільного комітету. Також фракція ЄС хоче, щоб троє міністрів відзвітували перед парламентом до своєї відставки.

У «Голосі» гаряче підтримали майбутню відставку Степанова. При цьому у фракції ще не знають, чи будуть підтримувати нових міністрів охорони здоров'я, економіки та інфраструктури. «Перше, чого ми хочемо, – це побачити від кандидатів аналіз того, що відбувається в сферах їхньої відповідальності зараз, чіткий план дій. Якщо ми не побачимо плану від кожного міністра, що відповідає інтересам, то як ми можемо за це голосувати?» – сказав Роман Костенко.

У групі «За майбутнє» заявили, що підтримують кадрові зміни в Кабміні. «Вони по суті ні на що не впливають, тому що ми бачимо разом з вами, уряд сьогодні діє взагалі безсистемно; немає ніякої логіки в діях уряду і зміна там окремих міністрів особливо нічого не змінює в цілому ні для країни, ні для діяльності самого уряду», – сказав Віктор Бондар.

Нагадаємо, на інфографіці можна подивитися, кого і за що виганяли із фракції «Слуга народу», а також хто з нардепів уникнув виключення, незважаючи на скандали.

Також «Слово і діло» підрахувало, хто з нардепів IX скликання зареєстрував найменше законопроєктів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: