САП закрила справу Клименка про «податкові майданчики»

Читать на русском
Антикорупційна прокуратура закрила кримінальне провадження стосовно колишнього міністра доходів та зборів через докази.
Олександр Клименко

Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила кримінальне провадження за підозрою колишнього міністра доходів та зборів Олександра Клименка в участі у злочинній організації експрезидента Віктора Януковича з ухилення фірмами від сплати податку на додану вартість та легалізації цих коштів.

Таке рішення ухвалив прокурор САП, повідомляє Вищий антикорупційний суд.

«Провадження у справі за підозрою колишнього міністра доходів і зборів України було закрите на підставі постанови прокурора. Із рішення прокурора вбачається, що матеріали не містять доказів створення саме колишнім президентом України злочинної організації, участі підозрюваного у злочинах, вчинених такою організацією; доказів, які б підтверджували отримання підозрюваним коштів, як від діяльності злочинної організації, так і від діяльності «податкових майданчиків», – інформує суд.

Також у ВАКС додали, що в постанові прокурора вказується відсутність у матеріалах доказів і створення Клименком злочинної організації, метою діяльності якої була легалізація коштів отриманих злочинним шляхом. До того ж, сам факт вчинення відповідного злочину до Єдиного реєстру досудового розслідування не вносився, а отже досудове розслідування по ньому не здійснювалося.

Тому антикорупційний суд скасував арешт 1000 напіввагонів, яка раніше заарештували задля забезпечення збереження їх у якості речових доказів з подальшою передачею в управління Національному агентству з розшуку та менеджменту активів.

Як відомо, з 2014 року цю справу розслідувала Генеральна прокуратура України. За версією слідства, Клименко у 2012-2013 роках, перебуваючи у складі очолюваної колишнім президентом України Віктором Януковичем злочинної організації, діючи з корисливих мотивів, шляхом реалізації розробленого злочинного плану та злочинної схеми заволодів коштами державного бюджету на загальну суму 3,1 млрд грн, шляхом незаконного відшкодування з держбюджету ПДВ на рахунки трьох фіктивних підприємств. Наприкінці 2019 року Генпрокуратура передала цю справу до НАБУ.

Нагадаємо, суд дозволив заочне слідство стосовно Клименка. У травні 2020 року апеляційна палата ВАКС скасувала його заочний арешт.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: