У САП пояснили, чому закрили справу Клименка

Читать на русском
В антикорупційній прокуратурі пояснили, що закрили справу колишнього міністра через закінчення строків слідства і неможливості зібрати нові докази.
Олександр Клименко

Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила кримінальне провадження за підозрою колишнього міністра доходів та зборів Олександра Клименка про «податкові майданчики» через перевищення максимального строку досудового розслідування ще в 2018 році і, відповідно, неможливості зібрати нові докази.

Про це у коментарі журналісту «Слово і діло» розповів прокурор САП Валентин Мусіяка.

За його словами, ексміністру інкримінували участь у злочинній організації колишнього президента Віктора Януковича, організацію так званих «податкових майданчиків» і, відповідно, створення власної злочинної організації, а також легалізації коштів від цих «податкових майданчиків». На думку САП, у певних інкримінованих епізодах недостатньо доказів для доведення провини особи в суді.

«Але навіть попри це, у вказаному кримінальному провадженні були перевищенні максимальні строки розслідування, які складають 12 місяців», – підкреслив Мусіяка.

Як стверджує прокурор, вказане перевищення максимального строку слідства сталося ще в травні 2018 року. Тоді попередній орган досудового розслідування об'єднав два кримінальні провадження і їхній строк слідства склався в один: у справі про «податкові майданчики» вже використали понад 10 місяців, а в іншій справі, з якою об'єднали, – понад 2 місяці. Тож у слідства після передачі справи до НАБУ і САП просто не було строків для збирання нових доказів і навіть для складання обвинувального акту.

САП закрила справу Клименка 29 квітня у зв'язку з не встановленням достатніх доказів для доведення винуватості особи в суді і вичерпання можливості їх отримати (пункт 1 частина 3 статті 284 Кримінального процесуального кодексу України).

Як відомо, з 2014 року цю справу розслідувала Генеральна прокуратура України. За версією слідства, Клименко у 2012-2013 роках, перебуваючи у складі очолюваної колишнім президентом України Віктором Януковичем злочинної організації, діючи з корисливих мотивів, шляхом реалізації розробленого злочинного плану та злочинної схеми заволодів коштами державного бюджету на загальну суму 3,1 млрд грн, шляхом незаконного відшкодування з держбюджету ПДВ на рахунки трьох фіктивних підприємств. Наприкінці 2019 року Генпрокуратура передала цю справу до НАБУ.

Нагадаємо, суд дозволив заочне слідство стосовно Клименка. У травні 2020 року апеляційна палата ВАКС скасувала його заочний арешт.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: