Вакцинація від COVID-19: коли в країнах буде сформований колективний імунітет

Читать на русском

Колективний імунітет – це захист від інфекційного захворювання, що виникає завдяки розвитку імунітету у населення в результаті вакцинації або перенесеної хвороби. У Всесвітній організації охорони здоров'я вважають, що колективний імунітет проти коронавірусу буде досягнений, якщо вакцинують 60-70% світового населення. А почати формуватися він може тільки під кінець року. «Слово і діло» пропонує подивитися, коли в окремих країнах сподіваються набути колективний імунітет від COVID-19.

Колективний імунітет проти коронавірусу в Україні буде не раніше 2022 року. Тоді як в Ізраїлі, ОАЕ, Британії він може сформуватися вже в травні.
Колективний імунітет від коронавірусуСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У КПІ та Інституту епідеміології і інфекційних хвороб досліджували тенденції вакцинації і рівня захворюваності у світі і дали прогноз щодо набуття колективного імунітету в різних країнах. При цьому країни були згруповані у п'ять кластерів.

Перший кластер характеризується високий рівнем захворюваності, але при цьому і високими темпами вакцинації. Це США, Ізраїль, Велика Британія, ОАЕ, Чилі та Бутан. За прогнозами вчених, колективний імунітет у цих країнах буде сформований наприкінці другого – початку третього кварталу 2021-го.

У країнах другого кластеру – Західна Європа та Канада – високий рівень захворюваності на COVID-19 і середні темпи вакцинації. Колективний імунітет там може сформуватися наприкінці 2021 – початку 2022 року.

Третій кластер країн відрізняється високим рівнем захворюваності та підвищеними темпами вакцинації. Країни Центральної Європи, Туреччина, Уругвай і Марокко можуть набути колективний імунітет у середині 2022 року.

У країнах четвертого кластеру рівень захворюваності на коронавірус високий, а темпи вакцинації повільні. У цю категорію віднесли Україну, Молдову, Росію, Грузію, Мексику, Індію і Бразилію. Колективного імунітету там слід чекати не раніше 2023 року.

У країнах п'ятого кластеру низький рівень захворюваності і повільні темпи вакцинації. Це країни Південно-Східної Азії, Австралія, Аргентина і Китай, колективний імунітет вони зможуть сформувати наприкінці 2022 – початку 2023 року.

Є і більш точні прогнози. Наприклад, вчені вважають, що Ізраїль, ОАЕ, Велика Британія і Сейшельські Острови можуть сформувати колективний імунітет вже у травні. В Євросоюзі сподіваються до середини літа вакцинувати від коронавірусу 70% населення і таким чином досягти колективного імунітету.

Деякі країни ЄС – Іспанія та Німеччина – більш обережні в прогнозах, їхня влада сподівається сформувати імунітет у населення до серпня.

У США, Італії і Росії колективний імунітет хочуть сформувати у вересні. Утім, в США вже сумніваються в можливості реалізувати цей план. У Китаї прагнуть досягти колективного імунітету до лютого 2022 року, щоб в країні можна було провести зимові Олімпійські ігри.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що в 2022 році планується закінчити процес вакцинації 70 і більше відсотків дорослого населення, і тоді буде можливість сформувати колективний імунітет.

Станом на березень, за оцінкою Київської школи економіки, в Україні рівень колективного імунітету проти коронавірусу становить 13-20%.

Раніше «Слово і діло» писало, чим небезпечний індійський штам коронавірусу та які ще мутації існують.

На нашій інфографіці можна подивитися, які країни і коли мають намір запровадити паспорти вакцинації.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: