Справа Медведчука: що буде з нардепом після підписання підозри про держзраду

Читать на русском
Олександр Павліченкоексперт Харківської правозахисної групи

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова підписала підозри у держзраді народним депутатам від ОПЗЖ Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку. Крім того, їх підозрюють у розкраданні національних ресурсів в українському Криму. Перед цим стало відомо, що Служба безпеки України проводить обшуки у столичному будинку Медведчука на вулиці Монтажників. Що буде далі з нардепами і яку вагу має підписана підозра, читайте в матеріалі «Слово і діло».

Керівник проєкту Харківської правозахисної групи Борис Захаров у коментарі «Слово і діло» зазначив, що кримінальне переслідування, на відміну від санкцій, є законним і вітається спільнотою правників.

Експерт Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко заявив, що наразі немає юридичних підстав для того, щоб називати Віктора Медведчука учасником чи фігурантом кримінальної справи. Тобто щодо нардепів не можуть здійснюватися процесуальні дії.

«Крім того, їх навряд позбавлять статусу народного депутата, оскільки під час слідчих дій ще не буде рішення суду. Спершу триватиме досудове розслідування, потім справу передадуть у суд і тільки в результаті судового розгляду і ухвалення вироку може ставитися питання про зняття мандата, а також не варто забувати про можливу апеляцію», ‒ підсумував Павліченко.

Нагадаємо, 19 лютого Рада нацбезпеки і оборони України запровадила санкції проти народного депутата України Віктора Медведчука та його соратника Тараса Козака. Обмеження ввели у зв'язку з розслідуванням СБУ щодо фінансування тероризму.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: