Подкаст «Словом» за 11 травня: адаптивний карантин, нова вакцина та справа МН17

Читать на русском

Про наміри уряду продовжити адаптивний карантин в країні та ознаки, за якими оцінюється поліпшення ситуації із захворюваністю. Про прибуття чергової партії вакцин в Україну, та про те, які країни найбільше відстають в розгортанні вакцинації від COVID-19. Про позов уряду Нідерландів до ЄСПЛ щодо збитого літака рейсу MH17 та відмову ЄС від готівкових розрахунків на суму більшу за 10 тисяч євро. «Слово і Діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Адаптивний карантин в Україні

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль вважає, що адаптивний карантин в Україні дає свої результати. «Ми, очевидно, будемо продовжувати його до серпня. Якщо нам вдасться до Дня Незалежності вакцинувати більшість людей, звичайно, ми шукатимемо варіанти його пом'якшення», - заявив глава Кабінету міністрів в інтерв'ю РБК-Україна.

За його словами, адаптивна модель карантину дає можливості: якщо показники захворюваності на COVID-19 починають рости, то обмеження вводяться автоматично, якщо ж ні - то країна живе в «зеленій» зоні. Коли уряд побачить, що епідемію вдалося побороти, то карантин буде скасований.

Будуть чи не будуть нові локдауни, залежить від дисципліни, вакцинації та від того, як буде розвиватися ця пандемія взагалі у світі, будуть чи не будуть з'являтися нові штами. Це основні показники, на думку прем'єра, інших показників, які вплинуть на адаптивну модель карантину, немає.

А ще прем’єр-міністр зазначив, що уряд не планує впроваджувати загальнодержавний локдаун, у разі необхідності будуть закриватися окремі області, як це відбувалося під час минулої хвилі захворюваності.

До речі, Миколаївська область переведена до «помаранчевої» зони карантину. Всього в ній знаходиться зараз вісім областей. Такі дані оприлюднило Міністерство охорони здоров'я України.

У Миколаївській області перевищено коефіцієнт виявлення випадків інфікування, він становить 20,5%. Рівень госпіталізацій знаходиться на позначці 41,2 за норми 60 і менше. Завантаженість ліжок із киснем становить 34,5% (за граничної норми - 65%).

За яких ознак ухвалюється рішення щодо поліпшення ситуації з COVID-19 - читайте на нашому сайті та в телеграм-каналі

Нова партія вакцини

Україна отримала чергову партію вакцини Sinovac від коронавірусу. «Партія обсягом 500 000 доз прибула до аеропорту «Бориспіль», - повідомив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов. І додав, що загалом Україна законтрактувала 1,9 млн доз цієї вакцини, із яких 1,215 млн уже отримані.

CoronaVac в Україні застосовують для вакцинації маломобільних груп населення, людей з інвалідністю та тих, хто за ними доглядає. Також вакцину отримують педагоги, які будуть залучені до ЗНО у 2021 році; олімпійці та паралімпійці; співробітники патрульної поліції.

Водночас Всесвітня організація охорони здоров’я зазначає, що майже десяток країн, переважно африканських, все ще чекають на отримання вакцин проти коронавірусу, - повідомляє АР. На Африку припадає лише 1% вакцин проти COVID-19, які вводять у всьому світі. Останніми в черзі за препаратами стоять Чад, Буркіна-Фасо, Бурунді, Еритрея і Танзанія. «Затримки та нестача вакцин змушують африканські країни ще більше відставати від решти світу в рамках розгортання вакцинації проти COVID», – повідомили у ВООЗ і заявили про неприйнятність існуючого нерівного розподілу вакцин у світі.

Варто зазначити, що кількість підтверджених випадків захворювання на COVID-19 в африканських країнах є порівняно низькою.

Справа МН17: новий поворот

Кабінет міністрів Нідерландів подає до Європейського суду з прав людини позов проти Росії за її роль у катастрофі рейсу MH17. Про це йдеться в заяві уряду Нідерландів.

«Подаючи цю так звану «скаргу держави», Кабінет передає всю наявну і відповідну інформацію про збитий рейс MH17 в ЄСПЛ. Зміст державної скарги одночасно передається в ЄСПЛ в рамках втручання Нідерландів в процедуру подачі індивідуальних скарг найближчими родичами проти Росії», – йдеться в повідомленні.

До того ж в уряді Нідерландів заявляють про максимальну підтримку індивідуальних скарг родичів жертв рейсу MH17 до ЄСПЛ.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року над Донбасом був збитий літак Boeing 777 компанії Malaysia Airlines рейсу MH17. Всі 298 осіб на борту загинули.

Спільна слідча група з розслідування катастрофи рейса MH17 визначила, що літак був збитий самохідною установкою «Бук», що належить 53-ій бригаді з міста Курська у Російській Федерації. У червні 2019-го слідчі назвали імена чотирьох підозрюваних у причетності до катастрофи MH17.

ЄС відмовляється від готівки

Єврокомісія хоче заборонити готівкові розрахунки на суму у понад 10 тисяч євро. Ініціативу пропонують в рамках боротьби з відмиванням коштів, отриманих злочинним шляхом, - пише DW.

Комісар ЄС з питань фінансових послуг Майред Макгіннесс відзначила, що як правило, безготівкові розрахунки в таких розмірах наразі не здійснюються.

«Ми говоримо про верхню межу в 10 тисяч євро. Доволі важко носити таку суму при собі готівкою. Більшість людей так не робить», – зазначила єврокомісар.

І додала, що має намір за підтримки держав-членів ЄС створити європейське відомство для боротьби з відмиванням коштів і фінансуванням тероризму. Цей орган повинен мати вагомі повноваження та напряму здійснювати нагляд за політикою із боротьби з відмиванням коштів певних великих банків.

Шпигун бойовиків

Співробітники СБУ затримали учасника незаконних збройних формувань «ДНР», який намагався провести рекогносцировку місцевості на лінії розмежування на Донбасі - повідомляється на сайті спецслужби.

Оперативники СБУ встановили, що затриманий - уродженець Горлівки. У 2016 році проходив службу в одному з військових формувань «ДНР». На посадах «старшого розвідника» і «стрілка-помічника гранатометчика» надавав озброєний опір силам АТО/ООС й обстрілював позиції українських військових підрозділів.

Під час перевірки правоохоронці виявили у затриманого «військовий квиток» сепаратистів та посвідчення «Громадської організації ветеранів Новоросії». Під час попереднього опитування затриманий визнав свою приналежність до терористичних угруповань.

Суд обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: