Як змінилися Донбас і Крим з приходом Росії: вигляд із супутників

Читать на русском
Донбас і Крим після початку російської агресії – який мають вигляд із супутників. Зруйнований донецький і луганський аеропорти, спорожнілі селища і пересохлі річки Криму – на відео Слово і діло.
Слово і діло

У 2014 році, коли Росія анексувала Крим і окупувала частину Донбасу, важливу роль у відстеженні переміщень її військ відігравали супутники. За допомогою супутників вдалося також довести деякі воєнні злочини РФ: наприклад, завдяки Google Earth було остаточно доведено 130 випадків обстрілів України з території країни-агресора. Як змінилися Донбас і Крим після початку російської агресії (вид із космосу) – на відео «Слово і діло».

Знімки супутників: як змінилися Донбас і Крим з приходом РФСлово і діло

Найяскравіший приклад сумних змін – донецький аеропорт. Його відновили до Євро-2012, це коштувало майже 7 млрд грн. Наприкінці травня 2014 року летовище тимчасово закрили через російські обстріли. Але тимчасово виявилося назавжди: внаслідок боїв, які тривали з вересня 2014 року по січень 2015-го, аеропорт був зруйнований.

Зруйновано старий і новий термінали, 13 січня 2015 року впала диспетчерська вежа.

Також стертий з лиця землі луганський аеропорт. Українські військові обороняли його з квітня до вересня 2014 року. Знімки з супутників свідчать, як поступово у ході боїв руйнувалася інфраструктура аеропорту.

Змінилося до невпізнання селище Піски в Донецькій області. До війни там мешкало 2 тисячі людей, а вже в 2015 році там залишилося тільки 13 жителів. Із супутників видно масштаб руйнувань у населеному пункті.

У курортному селі Широкиному (Донецька область) колись проживали 1,5 тисячі осіб, зараз там немає нікого. У лютому 2015 року українські військові евакуювали місцевих жителів, оскільки більшість будівель у селищі були зруйновані.

Добре видно із супутників наслідки обстрілу селища Червоний Жовтень і Савур-Могили – десятки воронок від снарядів.

Як змінився рівень економічного розвитку Донбасу після початку російської агресії чітко видно на розсекречених геознімках Пентагону. Зміни помітні за освітленістю у вечірній і нічний час. Якщо, наприклад, Київ у 2020 році порівняно з 2014-м став яскравішим, то окуповані території, навпаки, «згасли».

Якщо говорити про Крим, то тут цікавіше не економічний, а екологічний стан півострова. Після окупації Україна припинила постачання прісної води в Крим, а Росія їх налагодити не змогла. Із супутників видно, як за кілька років обміліли Сімферопольське, Загородське, Тайганське водосховища. До критичного стану висохло Аянське водосховище. Ще кілька річок на півострові повністю пересохли.

Крім того, більш ніж в 10 разів скоротилася площа зрошуваних земель в Криму – це теж дуже чітко видно із космосу.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» випустило ролик про те, який вигляд має Земля з космосу після появи COVID-19.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: