Вакцина: історія появи, користь і побічні ефекти

Читать на русском

Історія появи вакцинації у світі, можливі побічні ефекти та користь – на відео Слово і діло.
Слово і діло

Єдиний порятунок від пандемії COVID-19 – масова вакцинація населення планети: після вироблення колективного імунітету рівень захворюваності піде на спад. Цілком можливо, що робити щеплення від коронавірусу людям доведеться щороку, як від грипу, але це невелика ціна порівняно з сотнями і тисячами смертей. Вакцинація уже не вперше рятує людство від небезпечних недуг. Загалом, за даними ВООЗ, щорічно імунізація запобігає від 2 до 3 млн смертей. На відео «Слово і діло» – історія вакцинації, її користь, а також побічні ефекти.

Вакцини — панацея? Історія виникнення, побічні ефекти та користь від вакцинаціїСлово і діло

Як з'явилася перша вакцина в світі

Vaccinia у перекладі з латинської мови означає «коров'яча віспа».

З XVII століття в Європі тривала епідемія натуральної віспи – дуже заразного захворювання, летальність якого становила близько 40% (а в деяких випадках і до 90%).

Наприкінці XVIII століття вчені виявили цікаву закономірність: ті, хто перехворів на коров'ячу віспу (або «хворобу доярок») не заражалися натуральною віспою.

Перше справжнє щеплення було зроблено 14 травня 1796 року. Англійський медик Едвард Дженнер заразив 8-річного хлопчика коров'ячої віспою. Після того, як дитина одужала, її заразили натуральною віспою – але хвороба у малюка не розвинулася. Саме так з'явилася перша вакцина в світі.

Що таке сучасна вакцина

У сучасних вакцинах використовують не цілісний вірус, а його частинку. Її спочатку моделюють, а потім синтезують у лабораторіях – це дуже складний процес.

Вакцина не може завдати шкоди організму, але він реагує на неї як на повноцінну загрозу і виробляє антитіла. Вони і будуть боротися з хворобою у разі зараження.

Є і більш сучасні види вакцини, наприклад, як антикоронавірусні Pfizer і Moderna – вони створені на основі інформаційної РНК. Для вакцинації використовують не синтезовані елементи вірусу, а РНК-код. Коли код потрапляє в організм, він «вчить» клітини виробляти білок, який запускає імунну реакцію в разі зараження. Які б міфи про вакцину не поширювали, вона не взаємодіє з ДНК.

У РНК-вакцини є одна суттєва вада – вона швидко руйнується. Її можна зберігати за температури не вище -70 градусів і не довше пів року. А за температури не вище -25 градусів – взагалі не більше двох тижнів.

Вакцини проти коронавірусу Astrazeneca і Sinovac використовують стандартний метод доставляння в організм частинки вірусу. Їм не потрібні особливі умови зберігання і доставки.

Згідно з дослідженнями, Astrazeneca на 79% ефективна від зараження коронавірусом і на 100% ефективна від тяжкої форми недуги. Тобто захворіти після щеплення можна, але тільки в легкій формі, адже імунітет вже буде посилений.

Китайська вакцина Sinovac зараз ще на розгляді Всесвітньої організації охорони здоров'я. Її ефективність оцінюють від 50,3% до 83%.

Які побічні ефекти може викликати вакцина

На сьогодні експерти не зафіксували жодного випадку смерті, який став би прямим наслідком вакцинації від коронавірусу. Але будь-яка вакцина, зокрема і від COVID-19, може мати побічні ефекти (особливо це стосується людей з супутніми захворюваннями і алергіків). Серед найпоширеніших:

  • біль в місці ін'єкції;

  • лихоманка;

  • головний біль;

  • підвищення температури;

  • біль у м'язах;

  • почервоніння шкіри.

Але ці ризики набагато нижче, ніж ризик інвалідності або смерті в результаті захворювання небезпечним вірусом.

Усього за час пандемії в Україні на коронавірус захворіли 1,8 млн осіб, більше 35 тисяч померли. Носіть маски, зберігайте дистанцію і вакцинуйтеся!

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський схвалив створення Національного плану вакцинації проти COVID-19, який передбачає вакцинацію більшості дорослого населення України до кінця року.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: