Подкаст «Словом» за 3 травня: турботи Мінфіну, темпи вакцинації та таджико-киргизький конфлікт

Читать на русском
Головні новини та аналітика станом на 3 травня – в авторському подкасті Словом. Коротко розповідаємо про те, що досліджували упродовж доби.
Подкаст Словом і Діломslovoidilo.ua

Про те, чим опікується нині український Мінфін та від кого Європа боронитиметься в інформаційних війнах. Про те, скільки дорослого населення вакцинував Ізраїль і яких темпів вакцинації чекати українцям. Що відбувається між Таджикистаном та Киргизстаном та куди в Україні дешевше долетіти, ніж доїхати. «Слово і Діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Турботи Мінфіну: інтерв'ю з Сергієм Марченком

Поки у медіа обговорювали, коли Україна нарешті отримає гроші від МВФ, і що спричинило публічну перепалку між міністром фінансів та експрезидентом Грузії, з поля зору українців випали інші важливі питання, за реалізацію яких так чи інакше відповідає український Мінфін.

Чи можливо зробити податки «простими та зрозумілими»? Яка доля податку на виведений капітал? Коли припиниться щорічна груднева лихоманка та затримки з виплатами Держказначейства? Як довго триватиме свято дешевої іпотеки? Що заважає створити агентство з управління держборгом? Чи можливо належним чином контролювати місцеві бюджети з центру? У розмові з міністром фінансів Сергієм Марченком, яка відбулася до гучних перестановок у «Нафтогазі», «Слово і діло» традиційно спиралося на програмні обіцянки президента та уряду.

Велике інтерв'ю із Сергієм Марченком читайте на нашому сайті.

Євросоюз захищатиметься від пропаганди Росії та Китаю

Група країн «Великої сімки» розгляне пропозицію Великої Британії щодо створення спільного механізму відповіді на пропаганду Росії та дезінформацію Китаю. Про це заявив міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб в інтерв'ю Reuters. Британія визначила Росію, як найбільшу загрозу своїй безпеці, хоча в довгостроковій перспективі вважає Китай найбільшим викликом у військовому, економічному і технологічному плані.

Механізм протидії Росії та Китаю планують розглянути найближчим часом у Лондоні під час особистої зустрічі глав МЗС країн G7, яка є першим «живим» заходом за останні два роки.

Раніше у звіті Європейської служби зовнішніх справ зазначалося, що Росія та Китай рука об руку проводять так звану «вакцинну дипломатію», яка поєднується з дезінформацією та маніпуляціями - щоб підірвати довіру до західних вакцин, інститутів ЄС та західноєвропейських стратегій вакцинації, а також для активного просування своїх вакцин проти COVID-19.

Вакцинація в Ізраїлі - і вакцинація в Україні

В Ізраїлі повністю вакцинували від коронавірусу 75% людей старших 16 років. Всього в країні дві дози вакцини отримали 5 мільйонів 94 тисяч 785 осіб. З початку кампанії вакцинації перше щеплення зробили 58% від загального населення країни та 79% дорослого населення. У віковій категорії 90+ першу дозу вакцини отримали 99% громадян, двома дозами щепили 94%.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що в країні планують новий цикл щеплень за пів року. Ймовірно, в рамках нового етапу щеплення робитимуть дітям.

В Україні ж станом на 2 травня епідпоріг перевищено в 13 областях. Рівень госпіталізацій вище за норму в 8 регіонах. Такі дані МОЗ. У «червоній» зоні карантину продовжують перебувати Житомирська, Запорізька, Полтавська, Сумська, Харківська, Хмельницька та Чернігівська області. У «помаранчевій» - Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Кіровоградська, Луганська, Рівненська, Тернопільська та Черкаська. Решта областей і Київ знаходяться у «жовтій» зоні.

Додаткова вакцина для України

Україна уклала контракт з американською фармацевтичною компанією Pfizer щодо постачання додаткових 10 млн доз вакцини проти коронавірусної хвороби. Про це повідомили в Офісі президента України.

«Після довготривалих і важких переговорів із компанією Pfizer ми досягли домовленості про постачання додаткових 10 мільйонів доз… Тобто загалом ми отримаємо 20 мільйонів доз вакцини Pfizer протягом цього календарного року», – доповів міністр охорони здоров’я Максим Степанов президенту Володимиру Зеленському.

Згідно з домовленостями, перші поставки за цим контрактом – 500 тисяч доз – Україна отримає вже в травні-червні цього року, 4,5 млн доз – у третьому кварталі (у період з липня по вересень), решту 15 млн доз – у четвертому кварталі 2021 року.

Таджико-киргизький конфлікт

Киргизстан і Таджикистан підписали спільний протокол делімітації та демаркації лінії спільного кордону, повідомляє пресслужба уряду Киргизстану. Сторони заявили про необхідність мирного врегулювання конфлікту на спільному кордоні.

Нагадаємо, конфлікт між Таджикистаном і Киргизстаном загострився 28 квітня на спірній ділянці кордону. Це сталося після того, як Таджикистан встановив на території ділянки камери відеоспостереження. Країни стягнули до кордону війська і почали атакувати один одного. За два дні конфлікту загинули понад 30 людей. 2 травня Таджикистан і Киргизстан почали відведення військ від кордону.

Про цей прикордонний конфлікт та про те, як вода ледь не призвела до війни - читайте в спеціальному матеріалі на нашому сайті та в телеграм-каналі

Що в Україні дешевше та швидше - поїзд чи літак

В Україні є лише кілька авіаційних напрямків, які можуть конкурувати із залізницею. Проте іноді дістатися пункту призначення в межах країни буває вигідніше літаком, ніж потягом. Аналітики «Слово і діло» підрахували, як відрізняються ціни на авіаперельоти та пасажирські залізничні перевезення з Києва в обласні центри.

Так літаком з Києва можна долетіти в Івано-Франківськ, Херсон, Харків, Чернівці, Одесу, Львів, Миколаїв, Запоріжжя та Дніпро. А от потягом прямими рейсами можна доїхати у всі обласні центри, окрім Житомира.

Найдорожчі квитки за місця у вагоні класу «люкс» із Києва продають у напрямку Запоріжжя ‒ 1 425 грн, на 200 гривень дешевше - СВ-квиток до Дніпра ‒ 1 219 грн. Водночас авіаквитки економкласу з Києва до Дніпра коштують 1 252 грн, а до Запоріжжя ‒ 1 298 грн.

До туристичної Одеси квиток на літак коштує 1 090 грн, а до Львова ‒ 1 298, в Івано-Франківськ можна долетіти за 1 628 грн.

Найдорожче летіти зі столиці до Чернівців ‒ авіаквиток коштує 1 991 грн, а місце класу «люкс» у потягу коштує 1 122 грн. Щоправда, є й такі міста, в напрямку яких не курсують потяги, в складі яких є «люксові» вагони, а на деяких маршрутах немає й купейних.

Про те, куди в Україні дешевше долетіти, ніж доїхати - дивіться в інфографіці на нашому сайті.

Нагадаємо, міністр інфраструктури Владислав Криклій в інтерв'ю «Слово і діло» заявив, що до кінця каденції Зеленського, тобто до 2024 року, в Україні реально відновити 15 аеропортів.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: