Росія і Китай намагаються підривати довіру до вакцин західного виробництва – звіт ЄС

Читать на русском
І Росія, і Китай використовують державні ЗМІ та підконтрольні соціальні мережі, в тому числі і офіційні дипломатичні акаунти
Ілюстративне фото112 Україна

Росія та Китай рука об руку проводять так звану «вакцинну дипломатію», яка поєднується з дезінформацією та маніпуляціями - щоб підірвати довіру до західних вакцин, інститутів ЄС та західноєвропейських стратегій вакцинації, а також для активного просування своїх вакцин проти COVID-19.

Про це повідомляється у звіті Європейської служби зовнішніх справ.

І Росія, і Китай використовують державні ЗМІ та підконтрольні соціальні мережі, в тому числі й офіційні дипломатичні акаунти, при цьому до російської кампанії з просування вакцини «Супутник V» залучені державні органи та державні компанії. Російські офіційні особи не тільки просувають «Супутник V», але і використовують дезінформацію, щоб звинуватити захід і ЄС в саботажі російської вакцини.

Офіційний акаунт «Супутник V» в Twitter і прокремлівські ЗМІ намагалися підірвати довіру суспільства до Європейського агентства з лікарських засобів (ЕМА) - поставити під сумнів його процедури та політичну неупередженість. У Росії прагнуть підірвати та фрагментувати загальноєвропейський підхід до забезпечення поставок вакцин на основі пропаганди недовіри до ЕМА.

У РФ після щеплення «Супутником» померли чотири людини – ЗМІВідзначається, що після вакцинації померли три жінки у віці 51, 69 і 74 років. У всіх трьох відзначалися проблеми зі здоров'ям

Повідомлення з контрольованих державою ЗМІ Росії в основному зосереджені на просуванні «Супутник V», наклепі на західні вакцини та звинуваченні ЄС в його невдалої вакцинації або боротьбі з COVID-19. Крім того, були помічені повідомлення, націлені на окремі уряди або місцеві ситуації, в яких чітко простежуються ті ж цілі дестабілізації та пропаганди, а саме у звинуваченні українського уряду в «геноциді» за його відмову купити «Супутник V», високу оцінку дій білоруського уряду по боротьбі з COVID-19, наголошуючи на співпраці Москви та Мінська, а також критику Грузії за рішення використовувати вакцини, надані COVAX, а не «Супутник V», і звинувачення Тбілісі в замовленнях із Заходу.

Китай продовжує просування вакцин як «глобальне суспільне благо», спираючись на доступність, стабільні поставки китайських вакцин і представляючи їх з боку найбільш підходящого варіанту для країн, що розвиваються, включаючи Західні Балкани.

Загальний посил, що поширюється китайськими державними ЗМІ, полягає в політизації вакцини західними країнами, які таким чином вносять свій внесок у «вакцинний розрив», тим самим підкреслюючи різницю між китайським і західним підходами. Ця розповідь перемежовується негативними повідомленнями про процес вакцинації в ЄС, звинуваченнями в накопиченні вакцин за рахунок бідних країн і неправильному поводженні з вакциною AstraZeneca.

Крім того, в державних ЗМІ Китаю спостерігається спроба звинуватити «західні ЗМІ» в подвійних стандартах і відсутності професіоналізму в висвітленні інформації про китайські вакцини.

Нагадаємо, російська вакцина від коронавірусу «Супутник V» безнадійно запізнилася; вона з'явиться на ринку Євросоюзу занадто пізно, щоб використовуватися, навіть за умови, що вона зможе отримати допуск на використання від Європейського агентства з лікарських засобів (ЕМА).

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: