Дефіцит води в Криму надалі буде тільки посилюватися – експерт

Читать на русском
Відчуваємий Кримом дефіцит води - це ще тільки початок. Надалі через кліматичні умови ситуація з водою на півострові буде погіршуватися
Ілюстративне фото24 канал

Ситуація з дефіцитом води на окупованому Кримському півострові надалі буде тільки погіршуватися.

Про це заявив вчений секретар Інституту геологічних наук НАН України Руслан Гаврилюк в ефірі телеканалу «Дом».

«Яку картину ми зараз бачимо в Криму? Перекрито Північно-Кримський канал, це означає, що мінімізувалося зрошення - воно, по суті, зупинилося. Зупинка зрошення означає зупинку інфільтраційного живлення, яке поповнює запаси ґрунтових вод. Зупинка зрошення - це зменшення випаровування цих вод в процесі зрошення. Це все призводить до зменшення атмосферних опадів», - розповів експерт.

Атмосферні опади в Криму формуються саме на території Криму. Менше випарів - менше опадів.

Стратегія деокупації Криму: як Україна повертатиме півострівСтратегію деокупації Криму затвердив Володимир Зеленський. Слово і діло пропонує подивитися, як Україна має намір повертати півострів.

«Це не атмосферні опади, принесені, скажімо, з Атлантики або зі Скандинавії. Це атмосферні опади, які формуються на території шляхом того ж зрошення і втрат води при зрошенні. Ми говоримо, що це втрати води, але ці втрати призводили до утворення вологи в атмосфері, і потім вони випадали у вигляді дощів. Ці втрати призводили до поповнення запасів ґрунтових вод», - пояснив Гаврилюк.

За словами вченого, дефіцит води, що його зараз відчуває півострів - це ще тільки початок. Надалі через кліматичні умови ситуація з водою на півострові буде погіршуватися ще сильніше.

«Цей дефіцит буде збільшуватися. Це те, що можуть сказати вам вчені, в тому числі та геологи. І те, що ми зараз маємо в Криму - пересохлі водойми, ця ситуація буде далі тільки посилюватися», - зазначив він.

Нагадаємо, в Криму спостерігається критична нестача прісної води, у багатьох містах на півострові людям видають її за графіком. Раніше пересохло Інкерманське озеро під Севастополем і Аянське водосховище.

Навесні 2014 року українська влада припинила постачання води на територію анексованого Криму, встановивши в Херсонській області загороджувальну дамбу.

Колабораційна «влада» окупованого Росією Криму заявила про намір подати позов проти трьох громадян України, яких звинувачують у відсутності води на півострові.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: