Що треба було задекларувати українцям до 1 травня і за що загрожує штраф

Читать на русском
У 2021 році, на відміну від минулорічної ситуації, для подання декларації зберігаються всі терміни, раніше встановлені законом
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Згідно з чинним законодавством, громадяни України зобов'язані задекларувати та заплатити податки за дохід від здачі оренди нерухомості, незалежної професійної діяльності, а також у разі отримання дорогих подарунків або будь-яких інших матеріальних благ.

Про це повідомляє журнал «Деньги».

У 2020 році через карантинні обмеження, викликані пандемією коронавірусу, термін сплати податків і подачі декларації був продовжений, але у 2021 році зберігаються всі терміни, раніше встановлені законом. Декларації необхідно заповнити до 1 травня, а податки слід сплатити до 1 серпня.

Доходи у вигляді офіційної зарплати або відсотки за депозитами вносити в декларацію не потрібно, оскільки вони вже задекларовані податковими агентами, однак, крім цього, є перелік інших випадків і нюансів, які обов'язкові до зазначення в декларації та подальшої сплати податків.

За що доведеться заплатити податок:

  • Спадок, отриманий від людей, що не належать до першого і другого ступеня споріднення;
  • Кошти, з яких при нарахуванні / виплаті ПДФО не утримувався податок;
  • Будь-які доходи від осіб, які не є податковими агентами (сюди відноситься отримані гроші від здачі / продажу нерухомості, а також продаж агропродукції);
  • Гроші, отримані при продажу активів;
  • Власну квартиру, площею понад 60 кв м, або будинок, площею від 120 кв. м;
  • Машину, вартістю від 2,2 млн грн;
  • Доходи, залучені з інших країн;
  • Додаткове благо (наприклад, якщо кредитор списав борг, відповідно основну суму позики більше не потрібно виплачувати).

Заощадження у криптовалюті: хто з політиків задекларував найбільше цифрових грошейХто з політиків зберігає у криптовалюті найбільше коштів, дивіться на інфографіці Слово і діло.

У випадку з власною нерухомістю і дорогою машиною, сума податку відрізняється від стандартного. Так, якщо більша частина площі будинку або квартири належить одній людині, то він заплатить 1,5% від мінімальної заробітної плати за кожен квадратний метр вище норми. Власники машин вартістю від 2,2 млн і віком не більше 5 років зобов'язані заплатити 25 тис.грн податку.

За інші вищенаведені доходи потрібно буде заплатити 18% від отриманих коштів, виняток становлять тільки ті доходи, що були отримані від здачі в оренду нерухомості. У цьому випадку податок-5% від прибутку.

За неподання декларації штраф досить низький - від 51 до 136 грн, але при цьому за приховування доходів можна заплатити набагато більше, а саме 10 - 50% суми.

За несплату податків також покладено штраф. Якщо податковий платіж надійде в 30-денний термін після 1 серпня — штраф складе 5% від суми. Після 30 днів штраф збільшиться до 10%. У разі виявлення умисного приховування доходів і ухилення від сплати податку, то штраф складе 25% від суми, при повторному порушенні або затримці відсоток збільшиться в два рази, і штраф становитиме вже 50% від суми.

У законодавстві немає важелів, які дозволили б якісно проконтролювати отримання коштів — найчастіше інформація конфіденційна або контроль шляхів отримання доходу неможливий через відсутність фіксації факту.

Нагадаємо, після того, як закінчаться терміни, протягом яких громадяни зможуть скористатися податковою амністією, українська влада почне ретельно перевіряти подальші витрати українців. У прицілі податкових служб виявляться в першу чергу ті, хто здійснює дорогі покупки.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: