Боррель пояснив, чому Єврокомісія не в змозі заборонити «Північний потік-2»

Читать на русском
При цьому Боррель висловився категорично проти санкцій США, спрямованих на учасників будівництва газопроводу.
Жозеп БоррельВідкрите джерело

У Європейського Союзу немає ніяких законних важелів та інструментів, щоб зупинити «Північний потік-2» - це приватний проєкт за участю уряду Німеччини. Євросоюз може тільки поширити на «Північний потік-2» дію законодавства ЄС у сфері енергетики, щоб виключити його монопольне використання.

Про це заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель у Брюсселі 28 квітня, повідомляє «Укрінформ».

«У тому, що стосується «Північного потоку-2». Так, це суперечлива інфраструктура. Європейська комісія вже заявила, що ця інфраструктура не призведе до диверсифікації джерел енергії в ЄС, хоча саме це є одним із завдань нашого енергетичного союзу. Але це приватний проєкт. Європейський Союз не має засобів та інструментів, щоб вирішити, що робити з «Північним потоком-2». Це справа приватних фірм, це справа німців», - сказав Боррель.

Північний потік-2: які країни за чи проти будівництва газопроводуСША, Україна та ще 7 європейських держав не підтримують будівництво газопроводу, тоді як РФ, Німеччина та 10 країн регіону виступають за його зведення.

Чиновник зазначив, що ЄС може змусити оператора газопроводу працювати відповідно до ключових положень міжнародного законодавства та енергетичних законів ЄС.

«Я хочу нагадати вам про газову директиву (ЄС), яка набрала чинності пару років тому, в травні 2019 року. Вона відносить до компетенції Євросоюзу застосування енергетичного законодавства ЄС до проєктів взаємосполучення, які заходять на територію ЄС з третіх країн. Це саме те, що ми збираємося робити», — заявив Боррель.

При цьому Боррель висловився категорично проти санкцій США, спрямованих на учасників будівництва газопроводу.

«Не питайте мене про підтримку американських санкцій проти фірм, які будують «Північний потік-2». Я проти екстериторіальних санкцій, що застосовуються з боку США де завгодно... Ми повинні зберігати збалансований підхід», - сказав представник ЄС.

Нагадаємо, в німецькому Бундестазі запропонували ввести повний мораторій на добудову російського газопроводу «Північний потік-2».

Раніше американські сенатори-демократи Роберт Менендес (від штату Нью-Джерсі) і Джин Шахін (від штату Нью-Гемпшир) направили лист держсекретареві Ентоні Блінкену із закликом прискорити введення нових санкцій проти трубопроводу «Північний потік-2».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: