Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 27-30 квітня

Читать на русском

Верховна рада цього тижня і далі розглядатиме земельні правки, є надія, що до п'ятниці законопроєкт №2194 вдасться проголосувати (залишилася 861 правка). Уже традиційно не обійдеться і без позачергових засідань – поки що очікується, що їх буде два. А в п'ятницю парламент може влаштувати собі позаплановий вихідний. Що сьогодні відбувалося на Погоджувальній раді і за що готові голосувати політичні сили, розібралося «Слово і діло».

Крім багатостраждального законопроєкту «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин», Рада хоче розглянути ще 14 питань і збереться на позачергові засідання. Поки що їх планується два, хоча раніше голова фракції «Голос» Ярослав Железняк говорив про чотири.

При цьому спікер Дмитро Разумков закликав колег до того, щоб список законопроєктів на позачергові засідання «відповідав тим викликам і проблемам, які відчуваємо не тільки ми в стінах Верховної ради, а в першу чергу, відчувають люди». «Давайте розставляти пріоритети. Важливо, щоб громадяни, які спостерігають за позачерговими засіданнями, розуміли, що Верховна рада займається дійсно важливими аспектами суспільного життя», – додав він.

На цьому тижні депутати можуть розглянути призначення нового міністра енергетики. І це буде не Юрій Вітренко – тепер на цю посаду обговорюють кандидатуру Германа Галущенка. «Ми готуємося на четвер, щоб голосувати за пана Германа. Зараз пан Галущенко зустрічається з іншими фракціями, а потім буде зустріч з керівництвом Верховної ради. Ми вже не будемо допускати тих помилок, які були під час спроб призначити пана Вітренка, коли ми просто провели його через фракцію і потім внесли в зал», – розповів глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. Разумков допустив, що голосування за Галущенка може відбутися 29 квітня.

Щодо п'ятниці від «Слуги народу» надійшла пропозиція взагалі скасувати пленарне засідання. «Є пропозиція до колег з усіх фракцій, щоб п'ятницю зробити днем роботи в комітетах і в округах, можливо, хтось буде відправлятися працювати з громадами. Дійсно, питань побільшало. Відповідний проєкт постанови ми сьогодні запропонуємо на одну з позачергових сесій», – сказав Олександр Корнієнко. Відзначимо, що минулий тиждень був призначений для роботи з виборцями, а наступний буде для роботи в комітетах.

Крім того, фракція запропонувала на тижні розглянути зміни в закон «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб.

«Опозиційна платформа – За життя» вже живе прийдешнім 9 травня. Співголова фракції Вадим Рабінович запропонував керівництву парламенту на початку травня організувати колективний перегляд в залі фільму «В бій ідуть одні «старі». А також дозволити людям 9 травня «вийти на вулиці, щоб вшанувати це свято»: «Якщо марафон (в Києві 25 квітня – ред.) скасовує карантин, то святий день 9 травня точно не поширюватиме хворобу».

У «Батьківщині» знову заявили, що в Україні потрібно провести референдум «Ні продажу сільськогосподарської землі». «Голос» зажадав звільнити міністра охорони здоров'я Максима Степанова. Железняк нагадав, що відповідна постанова зареєстрована в Раді і закликав всі фракції та групи дати підписи для проведення позачергового засідання з цього питання.

У групі «За майбутнє» заявили, що потрібно терміново скликати позачергове засідання, щоб підвищити мінімальну пенсію. Така заява була зроблена у зв'язку з публікацією нових тарифів на газ.

Нагадаємо, раніше ми писали, скільки ініціатив Верховної ради ІХ скликання рекомендувало відхилити Головне науково-експертне управління.

Також «Слово і діло» підрахувало, скільки запитів Володимиру Зеленському направили нардепи IX скликання.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: