Болгарський бізнесмен Гебрев визнав, що постачав зброю для України – NYT

Читать на русском
У 2014 році Гебрев уклав контракт з уповноваженими українськими компаніями на постачання зброї для Збройних сил України.
Еміліан ГебревВідкрите джерело

Болгарський бізнесмен Еміліан (Омелян) Гебрев підтвердив участь своєї компанії Emco в збройових поставках в Україну. За його словами, наприкінці 2014 року компанія уклала контракти на постачання боєприпасів в Україну.

Про це повідомляє The New York Times.

За інформацією видання, Гебрев уклав контракт з уповноваженими українськими компаніями на постачання зброї для Збройних сил України. Що цікаво, раніше Гебрев заперечував факт поставки озброєння в Україну, проте в листуванні з виданням Гебрев зізнався, що дійсно зберігав боєприпаси на складі в чеському Врбетіце - який злетів на повітря, як підозрюється, не без допомоги російських спецслужб. А ще один співрозмовник видання на умовах анонімності підтвердив, що ящики з боєприпасами на складах призначалися для України.

Вибух на складі боєприпасів: чому Чехія та РФ взаємно вислали дипломатів і до чого тут УкраїнаЩо стало причиною дипломатичного конфлікту Чехії та Росії і до чого тут Україна, розбиралось Слово і діло.

Українські чиновники також підтвердили виданню, що Emco підписала контракт у 2014 році про надання артилерійських боєприпасів для ЗСУ. При цьому на коробках з боєприпасами було написано «Таїланд», щоб РФ не змогла розкрити поставки та перешкодити їм. Однак сам Гебрев заперечує неправильне маркування вантажу, а російська влада якимось чином все ж дізналася про постачання і зажадала від Болгарії, щоб вони припинилися.

Нагадаємо, 17 квітня прем'єр-міністр Чехії Андрій Бабіш повідомив про отримання інформації від чеських спецслужб про причетність співробітників ГРУ РФ до вибуху на складі боєприпасів у селі Врбетіце.

Тоді ж було оголошено про рішення вислати 18 російських дипломатів. За інформацією європейських ЗМІ, вони були співробітниками російської розвідки та працювали під прикриттям.

Москва відкинула дані звинувачення, а у якості відповідного заходу МЗС РФ оголосив персонами нон грата 20 чеських дипломатів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: