Кораблі ФСБ влаштували провокацію проти ВМСУ в Азовському морі

Читать на русском
Українські військові продовжать виконувати свої обов'язки в акваторії Азовського моря, незважаючи на спроби РФ протидіяти цьому
Ілюстративне фотоFacebook

У ніч на четвер, 15 квітня, катери Федеральної Служби безпеки РФ спробували перешкодити діям бойових катерів Військово-Морських сил України, що несла бойове чергування в акваторії Азовського моря.

Про це повідомила пресслужба ВМС України в Facebook.

«Росія продовжує порушувати норми міжнародного морського права. Сьогодні вночі в Азовському морі катери ФСБ РФ в черговий раз зробили спробу перешкодити правомірним діям човнової групи ВМС ЗС України, що несе бойове чергування. Попри провокації та цілеспрямовані дії росіян щодо обмеження вільного плавання, катерно-тактична група ВМС України продовжувала виконувати поставлені перед нею завдання», - йдеться в повідомленні.

Між молотом і ковадлом: чи перейде Росія в атаку проти УкраїниЗростання напруженості на кордонах з Україною спричинене бажанням Росії продемонструвати свою міць і значення.

У ВМСУ додали, що українські військові продовжать виконувати свої обов'язки в акваторії Азовського моря, попри спроби РФ протидіяти цьому.

Коментуючи інцидент, консультант в Інституті законодавства Верховної Ради Борис Бабін нагадав, що Росія заявила про перекриття Керченської протоки для військових і державних судів України та третіх країн, у тому числі суден ВМС і морської охорони України.

«РФ поки не перекриває протоку для комерційного судноплавства. Але при цьому вона офіційно протиправно перекрила, прибережним попередженням департаменту картографії Міноборони 152/21, з 24 квітня по жовтень 2021 року протоку для іноземних військових і державних суден, що прямують з Азова і в Азов. Тобто це ВМС і морська охорона України, а також гідрографія, митники, рибоохорона (ця частина більш теоретично, тому що такі судна там давно не з'являлися) і так далі. Так само «заборона» стосується будь-якої третьої країни», - написав він у Facebook.

Вік НАТО не бачити. Колонка Леоніда ШвецяЗатримано Юрія Зонтова – співробітника Служби зовнішньої розвідки і брата судді Павла Вовка. Непогано б, щоб внутрішнє розслідування торкнулося ширшого кола питань, ніж посередництво розвідника в схемах брата.

Бабін додав, що своїми діями Росія грубо порушила відразу кілька документів - у тому числі Конвенцію ООН з морського права 1982 року і російсько-український договір 2003 року про використання Азовського моря.

Своєю чергою Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з тим, що Росія оголосила частину акваторії Чорного та Азовського морів закритою територією до жовтня 2021 року. «Закрита територія» тягнеться в напрямку Керченської протоки, а «заборона Росії» діє для військових кораблів і державних суден інших країн. Приводом в РФ назвали військові навчання.

Нагадаємо, 8 квітня стало відомо, що Росія перекидає в Чорне море понад десять військових катерів Каспійської флотилії.

Раніше в Кремлі прокоментували обурення Заходу перекиданням військ Росії до українських кордонів. Російська армія нібито нікому не загрожує і буде перебувати біля кордонів стільки, скільки забажає - поки президент РФ Володимир Путін не віддасть інший наказ.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: