У Росії офіційно дозволили випуск ліків без згоди правовласників

Читать на русском
Зміни торкнулися статті 1360 Цивільного кодексу РФ - ця стаття раніше також передбачала право уряду РФ користуватися чужими винаходами, але в інтересах оборони та держбезпеки
Держдума РФФото РІАН

Державна дума Російської Федерації схвалила в третьому читанні законопроєкт, який надає російському уряду на власний розсуд використовувати будь-який зарубіжний патент на лікарські препарати або винахід без згоди на це власника.

Про це 13 квітня повідомляє Інтерфакс.

Відзначається, що в першу чергу новий законопроєкт стосується медикаментів. Так, російський уряд має право в разі крайньої потреби, пов'язаної з «охороною життя і здоров'я громадян Росії», використовувати чужий винахід з повідомленням про це правовласника і виплатою йому компенсації. Методика визначення розміру компенсації за таке використання і порядок її виплати також повністю віддається на розсуд уряду.

Законопроєкт змінює статтю 1360 Цивільного кодексу РФ - ця стаття раніше також передбачала право уряду РФ користуватися чужими винаходами, корисною моделлю або промисловим зразком без згоди патентовласника, однак це дозволялося тільки в інтересах оборони та безпеки держави.

Зазначається, що розгляд законопроєкту ініціювали у Федеральній антимонопольній службі. Документ, за твердженням представників ФАС, став відповіддю на зловживання домінуючих в лікарській сфері правовласників, які відмовлялися поставляти свої ліки в Росію або налагодити в ній їх виробництво. Однак тепер їх згода або незгода на подібні дії в РФ не має зовсім ніякого значення.

Нагадаємо, влада Індії у зв'язку з погіршенням ситуації з коронавірусом в країні, ввела заборону на експорт лікарського засобу Ремдесівір.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: