Діяльність ОАСК: як за останні 5 років збільшувалася кількість справ на розгляді суду

Читать на русском

Уже пів року триває дискусія про ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва. Попри наявність низки фактів, котрі дискредитують окремих суддів, інстанція залишається важливим гвинтиком у судовій системі. «Слово і діло» дізналося, як з роками змінювалися темпи роботи ОАСКу та скільки справ суд розглядає зараз.

Скільки справ розглянув ОАСК за останні роки існування, дивіться в детальній інфографіці Слово і діло.
Діяльність ОАСК за останні 5 роківСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

З часів Майдану адмінсуд почав ухвалювати низку рішень, котрі викликали суспільний резонанс. Зокрема, йдеться про дозвіл на «розблокування» Майдану незалежності у 2013 році, націоналізацію ПриватБанку, поновлення на посаді екскерівника Державної фіскальної служби Романа Насірова і відсторонення від посади колишньої в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун.

Кількість поданих справ та матеріалів у 2016 році сягнула 23 404. За рік всього 18 суддів розглянули 17 871 справу, а середня тривалість розгляду становила 119 днів.

У 2017 році кількість суддів ОАСКу збільшилася до 36, хоча поданих на розгляд заяв було уже менше – 20 704. За звітний період судді встигли розглянути 17 454 справи, а час розгляду збільшився на 103 дні порівняно з попереднім роком.

2018 рік відзначився дуже ефективною роботою Окружного адмінсуду, якщо брати до уваги кількість поданих та розглянутих справ. Тоді до суду надійшла 26 601 справа, з яких 25 182 отримали рішення.

З кожним роком у суд надходило все більше справ, але час їхнього розгляду ставав дедалі тривалішим. Так, у 2019 році одну справу в середньому розглядали 294 дні, а таких позовів накопичилось 29 733. Кількість суддів тоді збільшилася до 38 осіб.

Торік державна інституція особливо відзначилась низкою скандалів, які зокрема пов’язані з діяльністю очільника ОАСКу Павла Вовка, тоді, власне, і була подана петиція про ліквідацію суду. За 2020-й інстанція встигла розглянути 28 822 справи з 36 846 поданих. Кількість суддів тоді збільшили до 41, а розгляд однієї справи в середньому тривав 311 днів.

У першому кварталі 2021 року до суду надійшло майже 10 тис. справ та матеріалів, з яких 5 тис. уже розглянув суд. За цей час отримано на 20% більше справ, ніж за аналогічний період у 2019-му. Нині у складі суду перебуває 49 осіб, але не усі з них здійснюють судочинство.

Нагадаємо, 13 квітня Володимир Зеленський подав до парламенту як невідкладний законопроєкт про ліквідацію Окружного адмінсуду Києва та створення нової державної інституції натомість. «Слово і діло» разом з експертом розбиралося, чи допоможе таке рішення покращити правосуддя в Україні.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: