Суд оголосив рішення щодо адмінпротоколів стосовно двох суддів КСУ

Читать на русском
Райсуд Києва виправдав суддів двох суддів КСУ Сліденко і Завгородню у справі про конфлікт інтересів.
фото КСУ

Голосіївський райсуд Києва розглянув адміністративні протоколи НАЗК щодо суддів Конституційного суду Ірини Завгородньої та Ігоря Сліденка і виніс рішення.

Про це повідомили у пресслужбі НАЗК.

Двовладдя та конституційна криза: чим загрожує звільнення Тупицького та КасмінінаЗеленський звільнив Тупицького та Касмініна з КСУ, чи законне таке рішення та які його наслідки.

Як повідомляється, суд виправдав Сліденка і Завгородню.

«На думку судді Алли Слободянюк, притягнення суддів до відповідальності за вчинення дій в умовах реального конфлікту інтересів є неможливим через те, що на розгляд Великої палати КСУ було подано заяви про самовідвід від них самих, а також від представника президента України в КСУ», - йдеться в повідомленні.

У той же час, відзначили в НАЗК, ч. 1 ст. 60 закону «Про КСУ» прямо забороняє суддям КСУ брати участь в ухваленні рішень, за якими у них є конфлікт інтересів.

«Тобто навіть наявність такої заяви не може бути підставою для участі у прийнятті рішення. Крім того, ці судді взагалі не заявляли про самовідвід після того, як їм стало відомо про конфлікт інтересів, як цього прямо вимагає від них закон», - відзначили у пресслужбі.

У рішенні суддя також зазначила, що не бачить можливим притягнення суддів КСУ до адміністративної відповідальності, оскільки КСУ є колегіальним органом, всі рішення якого приймаються більшістю голосів.

«Суддя підкреслила, що «відсутній прямий і безпосередній причинно-наслідковий зв’язок між голосуванням та прийняттям рішення».

Тобто, на думку суду, суддів КСУ взагалі неможливо притягнути до адміністративної відповідальності у випадку голосування за рішення КСУ в умовах конфлікту інтересів, звертають увагу в НАЗК.

Нагадаємо, НАЗК склало протоколи на суддів КСУ за конфлікт інтересів у лютому цього року.

Також голова НАЗК Олександр Новіков направив до суду 2 протоколи про адміністративне порушення щодо відстороненого голови КСУ Олександра Тупицького. Однак Тупицький вже двічі не з'являвся на засідання суду.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: