Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 13-16 квітня

Читать на русском

Верховна рада, незважаючи на локдаун в Києві, цього тижня працюватиме у звичайному режимі (хіба що перерви будуть довшими, щоби кварцувати зал). І більш того, депутати планують провести три позачергових засідання і одне закрите. Детальніше про плани парламенту і про сьогоднішню Погоджувальну раду – в матеріалі «Слово і діло».

Основне завдання Верховної ради на тиждень – розгляд правок до земельної реформи. Однак інші питання теж не чекають, тому депутати будуть проводити позачергові засідання, попередньо у вівторок і четвер. Глава фракції «Голос» Ярослав Железняк прогнозує, що в ці дні парламент працюватиме до дев'ятої вечора.

Крім того, в «Голосі» вимагають скликати ще закрите засідання, підписні листи Железняк вже отримав. У закритому режимі хочуть заслухати головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака, міністра охорони здоров'я Максима Степанова і прем'єра Дениса Шмигаля. Теми – ситуація на Донбасі і ситуація з коронавірусом.

На Погоджувальній раді Дмитро Разумков прокоментував плани Міністерства цифрової трансформації щодо створення програми для забезпечення онлайн-голосування в Раді. Спікер порадив міністерству сконцентрувати увагу на доопрацюванні наявних додатків. «Кабінету міністрів в першу чергу треба зосередити свою увагу на поліпшенні життя наших громадян: в економічному плані, в соціальному плані, в медичному плані, в багатьох інших. Тому що виглядає трохи дивно, коли сьогодні всі змушені з серйозними проблемами, особливо в Києві, добиратися до роботи, а ми як влада будемо для себе програми розробляти для того, щоб зробити своє життя більш зручним і працювати з дому на дивані», – додав Разумков.

На поточні засідання Ради порядок денний зрозумілий, на позачергові буде опублікований після підписання Разумковим розпорядження. У п'ятницю під час години запитань до уряду знову виступить Степанов.

У «Слузі народу» анонсували, що на позачергових засіданнях розглянуть законопроєкти щодо удосконалення оборонних замовлень, внесення змін до ритуалів поховання військових, законопроєкти щодо освіти і валютних кредитів.

«Опозиційна платформа – За життя» на Погоджувальній раді заявила, що не братиме участі в позачергових засіданнях, «якщо там не буде питань, які справді важливі для людей».

У «Європейській солідарності» теж вважають, що на порядку денному позачергових засідань – законодавчий «спам». Фракція збирає підписи для проведення засідання стосовно пандемії. «У постанові, яку ми вимагаємо розглянути, є надзвичайно актуальні питання, починаючи від аналізу виконання попередньої постанови Верховної ради і притягнення до відповідальності тих, хто зірвав вакцинацію, тих, хто зірвав захист лікарів, тих, хто зірвав обладнання лікарень, тих, хто зірвав закупівлю ліків, тих, хто зірвав абсолютно всі процеси, які рятують життя людей, за безглуздість і некомпетентність яких народ України платить ціну від 200 до 490 життів на добу», – заявив Петро Порошенко.

«Голос» закликав під час години запитань до Кабміну заслухати прем'єра Дениса Шмигаля. Також фракція запропонувала «приймати вже якісь рішення, в тому числі і кадрові, за те, що провалена боротьба з коронавірусом».

Нагадаємо, що лідери парламентських фракцій та груп задекларували за 2020 рік, можна подивитися на наших інфографіках.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: