У МЗС України виступили проти денонсації Харківських угод

Читать на русском
МЗС проти денонсації Харківських угод, оскільки цей договір фіксує порушення Росією своїх зобов'язань через анексію Криму.
фото wikipedia.org

Міністерство закордонних справ проти денонсації Харківських угод, оскільки цей договір фіксує порушення Росією своїх зобов'язань через анексію Криму.

Про це заявив речник відомства Олег Ніколенко в коментарі LB.ua у понеділок, 5 квітня.

За його словами, підписаний у 2010 році документ фіксує порушення РФ своїх юридичних зобов'язань на тлі тимчасової окупації Криму.

Харківські угоди: в чому суть документа і як за нього голосували в Раді VI скликанняХарківські угоди від 2010 року вивчають правоохоронці. Нагадуємо, в чому їх суть і хто голосував в парламенті.

«Наші аргументи такі: угода фіксує тимчасовий характер базування ЧФ, залишає чинним зобов'язання Росії не мати в його складі ядерної зброї, встановлює загальну чисельність особового складу, кораблів, озброєнь і визначає місця тимчасової дислокації, зобов’язує військові формування флоту поважати суверенітет та законодавство України. Порушення положень угоди надає нам додаткові аргументи при можливому розгляді в міжнародних судах питань притягнення Росії до відповідальності та компенсації збитків за окупацію Криму», - розповів Ніколенко.

Дипломат нагадав, що за розміщення в Криму Чорноморського флоту Росія несе перед Україною і фінансові зобов'язання. А ігнорування взаємних розрахунків створює підстави для боргових позовів.

«Українська сторона проводить системну роботу для відновлення порушених прав України. Повернемося також й до питань реституції, зокрема за договором про ЧФ РФ», - заявив він.

Нагадаємо, на засіданні РНБО 11 березня розглядали Стратегію деокупацію і реінтеграції анексованого Криму.

У цьому контексті СБУ доручили провести перевірку по кожному з 239 депутатів ВР, які голосували у 2010 році за ратифікацію Харківських угод - коли Україна продовжила перебування Чорноморського флоту Росії на базах в Криму в обмін на газ. На думку РНБО, саме ці дії створили ґрунт для захоплення півострова Росією.

Пізніше СБУ відкрила справу за статтею про державну зраду за підготовку, підписання та ратифікацію Харківських угод.

У цій справі провели обшуки в Раді, РНБО, МЗС і Кабміні.

Крім того, Януковичу і Азарову було оголошено підозру за Харківські угоди.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: