Раді рекомендують ухвалити доопрацьований законопроєкт про КСУ

Читать на русском
Парламенту рекомендують схвалити за основу доопрацьований законопроєкт №4533 про реформу КСУ.

Парламенту рекомендують схвалити за основу доопрацьований законопроєкт №4533 про реформу КСУ.

Таке рішення ухвалив комітет із питань правової політики, повідомляє інформаційне управління апарату ВР.

«У порівнянні з першим читанням змінено важливе положення: збережено існуючий порядок ухвалення рішень КСУ, тобто рішення приймається 10-голосами. Також залишаємо кворум суддів КСУ - 12 присутніх», - йдеться в повідомленні.

У попередній редакції пропонувалося ухвалювати рішення двома третинами від свого складу (12 суддів), оскільки це абсолютна більшість.

Двовладдя та конституційна криза: чим загрожує звільнення Тупицького та КасмінінаЗеленський звільнив Тупицького та Касмініна з КСУ, чи законне таке рішення та які його наслідки.

Документ також пропонує ввести прозору процедуру притягнення суддів КСУ до дисциплінарної відповідальності з градацією дисциплінарних стягнень у залежності від тяжкості скоєного суддею правопорушення.

КСУ уповноважують нормувати процедуру розгляду питань, які не врегульовані законом про конституційну процедуру, однак забороняється прийняття підзаконних актів, які суперечили б закону.

Вводяться більш гнучкі правила викладу суддями КСУ окремих думок.

«Комітет вирішив проєкт закону про конституційну процедуру №4533 рекомендувати Верховній раді ухвалити за основу, скоротивши наполовину термін на внесення пропозицій і поправок», - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, в кінці січня спікер ВР Дмитро Разумков попросив Венеціанську комісію оцінити законопроекти про діяльність КСУ.

«Слово і діло» розглядало з експертом - чим займається Конституційний суд України і що в ньому треба змінити.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: